You are here

Αναζητεί κτήρια για στέγαση των υπηρεσιών της η κυβέρνηση

14/09/2019 13:10

Το υπουργείο  οικονομικών απευθύνει πρόσκληση, προς δεκατρείς δήμους  σε Λευκωσία και Λεμεσό για εκδήλωση ενδιαφέροντος από νομικά ή φυσικά πρόσωπα με σκοπό την αγορά κτηρίων για κάλυψη στεγαστικών αναγκών διαφόρων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.

Τονίζεται ότι η παρούσα πρόσκληση υλοποιεί την πολιτική του κράτους για στέγαση σε ιδιόκτητα κτήρια Υπουργείων/Υπηρεσιών

Ως πρώτη προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθορίζεται η 13 Οκτωβρίου 2019. Η παρούσα πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή για περίοδο 12 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 13/10/2020 κατά την οποία οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

H αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 13/10/19 και ώρα 15:00, για κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών της.

Αιτήσεις ενδιαφέροντος που θα ληφθούν μεταγενέστερα,  θα εξετάζονται όταν και όποτε προκύπτει ανάγκη.

Γενικά χαρακτηριστικά κτηρίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών πρέπει να βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων των δήμων: Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμιας.

Στη Λεμεσό η πρόσκληση αφορά εκτός απο το δήμο Λεμεσού το δήμο  Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα.

Σημειώνεται ότι τα κτήρια πρέπει να διαθέτουν επαρκή αριθμό χώρων στάθμευσης για τις ανάγκες του προσωπικού και των επισκεπτών. Ως ελάχιστο απαιτούνται οι εκ του Νόμου και των Κανονισμών προβλεπόμενοι χώροι στάθμευσης προσωπικού, επισκεπτών και ΑμεΑ. Δεδομένων των πιο πάνω απαιτήσεων ή και αναγκών των Υπουργείων, σε περίπτωση που ένα κτήριο δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποδείξουν εναλλακτικό χώρο/εναλλακτικούς χώρους στάθμευσης καθώς και τη δυνατότητα εξασφάλισης τους σε χώρο/χώρους που να γειτνιάζουν με το κτήριο. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης δεν θεωρούνται χώροι στάθμευσης που προσμετρούνται για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου.

Τα κτήρια πρέπει να έχουν στο ισόγειο και/εξωτερικό τους χώρο τη δυνατότητα εγκατάστασης φυλακίου για φρούρηση/ασφάλεια.

Διευκρινίζεται ότι δεν γίνονται αποδεκτές προσφορές κτηρίων, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να παραδοθούν ελεύθερα κατοχής μέχρι και 6 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου.  

Διευκρινίζεται ακόμη ότι, δεν θα αποκτηθεί οποιοδήποτε κτήριο αν δεν υποβληθούν στον Αγοραστή οι κατά Νόμο απαιτούμενες Άδειες και Πιστοποιητικά, περιλαμβανομένου του Πιστοποιητικού Έγκρισης ή του Πιστοποιητικού Έγκρισης με Σημειώσεις, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στην παράγραφο Ι.3. Σε περίπτωση κωλύματος εξασφάλισης των κατά Νόμο απαιτούμενων Αδειών και Πιστοποιητικών, περιλαμβανομένου του Πιστοποιητικού Έγκρισης ή του Πιστοποιητικού Έγκρισης με Σημειώσεις, ο αγοραστής έχει το δικαίωμα ανάκλησης της απόφασης του για την αγορά του κτηρίου.

Σημείωσε ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τη νομοθετική μεταρρύθμιση, το σύνολο αυτού του ποσού θα αποδίδεται στην αρχιεπισκοπή για να διανέμει το ποσό στους ιερείς.

«Εμείς θα επιδιώξουμε με συγκεκριμένες τροπολογίες αυτό το ποσό να είναι υπό τον έλεγχο του γενικού ελεγκτή ώστε να ελέγχεται το ποσό».

Σημείωσε ότι «μου θυμίζει την υπόθεση της χορηγίας της ΚΟΠ μέσω του ΚΟΑ που όταν ζητήσαμε να ελέγχονται οι χορηγίες,  μας απάντησαν ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις χορηγίες προς την ΚΟΠ»