You are here

Ανησυχία ΣΤΕΚ για ρύθμιση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων

07/03/2023 14:01

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της εγγραφής Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων στο σχετικό μητρώο του Υφυπουργείο Τουρισμού και υπενθυμίζει πως η μη επαρκής ρύθμιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων καταλυμάτων έχει ήδη δημιουργήσει «σοβαρά προβλήματα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΤΕΚ θεωρεί ότι στις περιπτώσεις καταλυμάτων τα οποία πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο αλλά ακόμα υπολείπονται σχετικών αδειών, αυτές πρέπει να εγγραφούν άμεσα και να τους δοθεί μία περίοδος χάριτος (μέχρι ενός έτους) μέχρι να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες άδειες.

Αναφέρει ότι "συγκεκριμένα, θα μπορούσε να υπάρχει μία σχετική υποσημείωση στην άδεια τους μέχρι να λάβουν τις εγκρίσεις που εκκρεμούν διότι ακριβώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν τα καταλύματα να λειτουργούν νόμιμα και ταυτόχρονα θα διευκολυνθεί το Τμήμα Φορολογίας και οι υπόλοιπες Αρχές που χορηγούν σχετικές άδειες για θέματα υγιεινής και ασφάλειας".

Επιπρόσθετα, o ΣΤΕΚ υπενθυμίζει τις εισηγήσεις του σε σχέση με την αποτελεσματική ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις οποίες περιλαμβάνεται η εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε ετήσια βάση.

Επίσης, συνεχίζει ο ΣΤΕΚ, στις εισηγήσεις του συγκαταλέγεται όπως "συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και πόλεις όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση οι τοπικές Αρχές να έχουν το δικαίωμα απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων".

Καταλήγοντας ο ΣΤΕΚ εισηγείται όπως καταβάλλεται τέλος διανυκτέρευσης στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όπως διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι ότι εφαρμόζονται οι κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.