You are here

Ανοίγει η πόρτα για τερματισμό υφιστάμενης συμφωνίας κράτους - ΟΠΑΠ

21/04/2018 14:08

Χωρίς ενστάσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή προχωρά το νομοσχέδιο με τίτλο «περί ορισμένων τυχερών παιχνιδιών νόμος του 2017» το οποίο θα αντικαταστήσει τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, που μετεξελίχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΟΠΑΠ.

Το νομοσχέδιο προνοεί για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής ορισμένων τυχερών παιχνιδιών και ρυθμίζει την οργάνωση, λειτουργία, παροχή, εποπτεία και έλεγχο τους.

Παράλληλα, δίνει προτεραιότητα στην διαπραγμάτευση του κράτους με τον ΟΠΑΠ για ανανέωση της μεταξύ τους συμφωνίας, πριν την εξέταση της προοπτικής συνεργασίας με άλλους ενδιαφερόμενους για σκοπούς παροχής τυχερών παιχνιδιών.

Λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο νομοσχέδιο είχε κριθεί αναγκαία η αποστολή του στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να ληφθεί η έγκρισή τους.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς τη βουλή, η διαδικασία κοινοποίησης του υπό αναφορά νομοσχεδίου στην ΕΕ ως σχέδιο «τεχνικού κανόνα» όπως ορίζει ευρωπαϊκή οδηγία, έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν υποβληθεί οποιεσδήποτε παρατηρήσεις από την ΕΕ ή από κάποιο άλλο κράτος- μέλος.

Όπως αναφέρεται, η περίοδος αναμονής (status quo) των τριών μηνών - κατά την οποία το κοινοποιούν κράτος μέλος δεν μπορεί να υιοθετήσει το νομοσχέδιο - έχει παρέλθει στις 2/4/2018 και δεν έχει ληφθεί οποιοδήποτε σχόλιο, παρατήρηση ή αιτιολογημένη γνώμη, επομένως όπως σημειώνεται το κοινοβουλευτικό σώμα μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι, σκοπός του νομοσχεδίου είναι, η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών στη Δημοκρατία, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου αλλά και να διασφαλίζει την προστασία των πολιτών από τους διάφορους κινδύνους που ενέχει ο εν λόγω τομέας, με την υιοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων και κανόνων εποπτείας, αντικαθιστώντας εντέλει τη Διακρατική Συμφωνία του 2003 που διέπει σήμερα την παροχή των εν λόγω παιχνιδιών από την ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ.

Ψήφιση το συντομότερο και χωρίς αλλαγές

Ο υπουργός οικονομικών απευθύνει έκκληση προς την βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό αλλά και να μην επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό καθώς η διαδικασία κοινοποίησης στις ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να επαναληφθεί.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τη διεκπεραίωση μιας σειράς ενεργειών μέχρις ότου καταστεί δυνατή η αντικατάσταση της υφιστάμενης Διακρατικής Συμφωνίας από τη νέα Σύμβαση που θα υπογράφει με τον επόμενο πάροχο, καθώς και τις διάφορες επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο διεξαγωγής των εν λόγω παιχνιδιών, παράκληση μου είναι όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρήση με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το συντομότερο δυνατό». 

 

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι, το νομοσχέδιο κατά τη ψήφιση του από το Σώμα δεν θα πρέπει να υποστεί οποιεσδήποτε ουσιαστικές αλλαγές, αφού σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, σε περίπτωση που ένα κοινοποιηθέν νομοσχέδιο τεχνικού κανονισμού υποστεί σημαντικές αλλαγές κατά τη ψήφιση του, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να το κοινοποιούν εκ νέου με την εφαρμογή νέας περιόδου αναμονής.

Της Μαρίας Χαμπή