You are here

Αντιδρούν για ν/σ πνευματικών δικαιωμάτων

12/07/2022 16:18

Την έντονη διαφωνία σε πρόνοιες του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την άσκηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στα ψηφιακά και διασυνοριακά περιβάλλοντα, εκφράζουν επηρεαζόμενοι φορείς και εταιρείες.

Κατά την σημερινή συνέχιση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εκπρόσωποι εταιρειών κατήγγειλαν ότι το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών δικαιωμάτων, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στην Βουλή στις 23 Ιουνίου, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους, καθώς επίσης και ότι δεν έγινε μελέτη των επιπτώσεων των σκοπούμενων αλλαγών που περιέχει.

Εξέφρασαν  τη διαφωνία τους σε πρόνοιες της υπό εξέταση νομοθεσίας ενώ επεσήμαναν ότι κάποιες από αυτές συγκρούονται μεταξύ τους και κάποιες από αυτές συνιστούν κρατική επέμβαση σε κεκτημένα δικαιώματα, καθιστώντας τις αντισυνταγματικές.

Εκ μέρους του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής ιδιοκτησία του υπουργείου Εμπορίου, αναφέρθηκε ότι προέβησαν σε διαβούλευση με εταιρείες και φορείς οι οποίοι είχαν καταθέσει στο παρελθόν εισηγήσεις για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ονούφριος Κουλλάς ζήτησε από την εκπρόσωπο του υπουργείου να προβεί σε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων εταιρειών και φορέων στο μεσοδιάστημα που η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι κλειστή για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ο κ. Κουλλάς είπε ότι η επιτροπή θα προχωρήσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με την επανέναρξη των εργασιών της των Σεπτέμβριο, όπου και υπολογίζεται ότι θα ενσωματωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου και εισηγήσεις των επηρεαζόμενων.

Υιοθέτηση τριών ευρωπαϊκών οδηγιών

Σημειώνεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η υιοθέτηση στο κυπριακό δίκαιο, τριών ευρωπαϊκών οδηγιών που ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση συλλογικών αδειών, τα δικαιώματα αναμετάδοσης προγραμμάτων μέσω απευθείας διαβίβασης, τις συμβάσεις εκμετάλλευσης δημιουργών και ερμηνευτών, τα έργα εικαστικών τεχνών που έχουν καταστεί κοινό κτήμα και την προστασία των εκδόσεων τύπου σε σχέση με επιγραμμικές χρήσεις.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη πρόσβαση και διάθεση έργων σε πλατφόρμες διάθεσης βίντεο κατά παραγγελία και τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων για έργα που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.

Στο μεταξύ, επηρεαζόμενοι φορείς και εταιρείες με γραπτά σημειώματα στην Επιτροπή εκφράζουν την διαφωνία τους με πρόνοιες του υπό συζήτηση τροποποιητικού νομοσχεδίου με τίτλο «ο  περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμος του 2022» και δηλώνουν ότι θα απορρυθμίσει την αγορά.

Grammo: Απαλλοτρίωση της περιουσίας των παραγωγών

Η γενική διευθύντρια του Οργανισμού «Grammo», Ελένη Φώσκολου, αναφέρει σε επιστολή στην Επιτροπή Εμπορίου, ότι πρόνοιες του νομοσχεδίου αφαιρούν από τον παραγωγό φωνογραφήµατος το δικαίωμα προληπτικής παρέμβασης, αναφορικά µε τις εξουσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και παρουσίασης στο κοινό των φωνογραφηµάτων του.

«Ο Κύπριος νομοθέτης, άνευ της παραμικρής αιτιολογίας, έρχεται μετά από 46 έτη να απαλλοτριώσει την «περιουσία» των παραγωγών. Αφού, όπως έχουν κρίνει τα έγκριτα Δικαστήρια της Δημοκρατίας, στην «περιουσία» εμπίπτουν όχι μόνον ενσώματα αγαθά, αλλά και άυλα, όπως, ακριβώς, η διανοητική ιδιοκτησία», τονίζει.

Η κ. Φώσκολου υπογραμμίζει ότι η αγορά έχει ήδη ρυθμιστεί και συνεπώς, η τροποποίηση που προτείνεται συνιστά κρατική επέμβαση σε κεκτημένα δικαιώματα, καθιστώντας την πράξη αυτή σε αντισυνταγματική.

Universal Music Group: Απειλείται το μουσικό οικοσύστημα

Στο ίδιο κλίμα είναι και σημείωμα στην επιτροπή του διευθυντής της Universal Music Group, Robbert Baruch, ο οποίος τονίζει επίσης ότι πρόνοιες του νομοσχεδίου αποδυναμώνουν τα δικαιώματα των παραγωγών δίσκων και την ικανότητά της εταιρείας τους να το κάνουν επενδύσεις στην κυπριακή μουσική, με αποτέλεσμα να απειλείται το κυπριακό μουσικό οικοσύστημα.

Σημειώνει ότι με το νομοσχέδιο δεν παρέχεται το δικαίωμα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των παραγωγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν αμοιβή για την χρήση των ηχογραφημένων τους φωνογραφήματα.

Προσθέτει ότι στο νομοσχέδιο το δικαίωμα της αμοιβής χορηγείται μόνο σε καλλιτέχνες, ενώ επισημαίνει ότι εάν οι παραγωγοί θεωρηθεί ότι χάνουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν αμοιβή από τους καλλιτέχνες, κάτι που όπως τονίζει είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια.

IFPI: Υποβάθμιση των δικαιωμάτων των παραγωγών

 Εκ μέρους της του παγκόσμιου οργανισμού ηχογραφήσεων IFPI εξάλλου, εκφράζεται επίσης ανησυχία για πρόνοιες του νομοσχεδίου αναφορικά με τα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας σε σημείωμα που προώθησε στην Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων ο διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Frances Moore ανέφερε ότι  υποβάθμιση των δικαιωμάτων των παραγωγών ηχογραφήσεων από πλήρη αποκλειστικά δικαιώματα σε απλά δικαιώματα αμοιβής, θα παρεμποδίζει την ικανότητά τους να διαπραγματεύονται τη χρήση των ηχογραφήσεων τους.

«Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας δημιουργείται από αδειοδότηση, αυτό έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των Κυπρίων και Ευρωπαίων κατόχων δικαιωμάτων να δραστηριοποιηθεί και να επενδύσει στις κυπριακές μουσικές αγορές» σημειώνει.

Της Ελένης Χαραλάμπους