You are here

Απέκλεισαν επ’ αόριστον την είσοδο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου

20/07/2022 14:56

Μετά τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, έξω από την είσοδο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου - όπου συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή σε άχρηστα υλικά - συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων της περιοχής, απαγορεύοντας την είσοδο οχημάτων.

«Αυτά που λέμε τα εννοούμε. Δίνουμε περιθώριο για να διορθωθούν τα πράγματα και όταν δεν διορθώνονται λαμβάνουμε τα μέτρα, τα οποία θα εντείνονται περισσότερο και θα είναι πιο δυναμικά», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Λευτέρης Φωκά.

Ο κ. Φωκά ανέφερε πως «το ποτήρι ξεχείλισε» με την πυρκαγιά σε ελαστικά στις 19 Μαΐου «όπου θα λαμβάνονταν μέτρα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο». Δυστυχώς, συνέχισε, έχει επαναληφθεί με την φωτιά στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου και επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ).

«Παρόλο που (η ΠΥ) έχει κάνει ανακοινώσεις ότι έχει στείλει αρκετά οχήματα και επιλαμβάνεται της υπόθεσης, εγώ έχω επισκεφθεί εδώ το χώρο αρκετές φορές και βλέπω την Πυροσβεστική να είναι θεατής και περιμένουν τους διοικούντες του ΟΕΔΑ να κατασβήσουν την πυρκαγιά με τόνους χωμάτων», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως, με βάρδιες, αριθμός κατοίκων θα βρίσκεται επί 24ωρου βάσεως στην είσοδο του εργοστασίου και θα απαγορεύει την είσοδο φορτηγών.

Όπως δε σημείωσε, έχει διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει άδεια για τη λειτουργία του εργοστασίου του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, και πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το Τμήμα Περιβάλλοντος και πρόσθεσε πως «το περίεργο είναι ότι, όταν εμείς στις δημόσιες διαβουλεύσεις λέγαμε ότι αυτό το έργο, εφόσον θα το κάνει η ίδια εταιρεία που έκανε το ΧΥΤΥ της Κόσιης, θα είναι παρόμοιο ή και χειρότερο, μας κορόιδευαν».

Σήμερα, συνέχισε, «φτάσαμε σε αυτό το σημείο και τα οργανικά απόβλητα που απομένουν, πάνε 100% για ταφή. Η αδειοδότηση εδώ ήταν για το κύτταρο για 10 χρόνια, ενώ στα πέντε χρόνια έχει γεμίσει και έχουν κάνει αίτηση για νέο κύτταρο». Ο κ. Φωκά υπέδειξε πως, αν σε πέντε χρόνια χρειάζεται ένα κύτταρο έκτασης, τότε σε 30 χρόνια ο χώρος θα καταντήσει ένας νέος σκουπιδότοπος, όπως ήταν το Βατί.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Συντονιστική θα αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δήλωσε ότι, αν και έχουν δοθεί οδηγίες να εξετάσει το ενδεχόμενο της προσφυγής, «αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να προσφύγεις πρώτα στα Κυπριακά Δικαστήρια και μετά να μπορέσεις να πας στο Ευρωπαϊκό». «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε σε μια άλλη επιτροπή, η οποία θα επιληφθεί του θέματος αμέσως», συμπλήρωσε.

Την αλλαγή του αναδόχου του ΟΕΔΑ Πεντακώμου ζήτησε ο κοινοτάρχης Πεντακώμου και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Διάθεσης Αποβλήτων Λεμεσού (ΣΕΔΑΛ), Πάμπος Χαραλάμπους.

Όπως είπε σε δηλώσεις του, «ο Υπουργός θα πρέπει να πει στον ανάδοχο να παραδώσει τα κλειδιά στη Συντονιστική Επιτροπή των εννέα κοινοτήτων που καίγονται, μυρίζονται και υποφέρουν από τα σκουπίδια»

«Είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλοι για τις εργασίες που κάνουν και δεν ξέρουν να δουλέψουν το εργοστάσιο, προκαλούν πάρα πολλά προβλήματα στις κοινότητες και παίζουν με την υγεία του κόσμου και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να σώσουν αυτή την κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Χαραλάμπους.

Κάλεσε, επίσης, τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος αναμένεται να έχει στις 19:00 σύσκεψη με την Συντονιστική Επιτροπή, στην κοινότητα Μαρί, «να βρει τη λύση και οι ανάδοχοι να παραδώσουν τα κλειδιά του εργοστασίου στη συντονιστική επιτροπή».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι το Συμβούλιο δεν παρέλαβε ποτέ τη διαχείριση της μονάδας «γιατί ουσιαστικά είναι παράνομη και βλέπεται τι αποτελέσματα έχουν οι ενέργειες τους».

Σημειώνεται ότι στην είσοδο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου βρίσκεται και αστυνομική δύναμη, για αποφυγή οποιονδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων.