You are here

Αποφασίζουν για ηλεκτρονική διαγραφή υποθηκών ακινήτων

16/03/2023 16:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγείται σε λίγο το νομοσχέδιο που απλοποιεί την διαδικασία εξάλειψης υποθήκης από ακίνητα, στις περιπτώσεις δανείων που εξοφλούνται.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, έτσι ώστε να παρέχεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον οφειλέτη ή τον εγγυητή, να ελευθερώνει ηλεκτρονικά το σχετικό ακίνητο από την υποθήκη, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, η προτεινόμενη νομοθεσία κρίθηκε αναγκαία για την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και την αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων εργατικού δυναμικού.

Σήμερα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο ενυπόθηκος δανειστής έχει υποχρέωση, σε περίπτωση εξόφλησης υποθήκης, να εμφανιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Κτηματολογίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την εξάλειψη της υποθήκης.

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα, λόγω της καθυστέρησης που παραιτείται από πλευράς των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στην προσκόμιση των αναγκαίων εγγράφων στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία και ως εκ τούτου όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών που εξέτασε το τροποποιητικό νομοσχέδιο, η αλλαγή της νομοθεσίας αναμένεται να συμβάλει στην απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο στάδιο της συζήτησης του νομοσχεδίου οι εμπλεκόμενες πλευρές εξέφρασαν προβληματισμούς και επιφυλάξεις ως προς τις προβλεπόμενες για τον ενυπόθηκο δανειστή υποχρεώσεις, ύστερα από την εξάλειψη της υποθήκης, οι οποίες αφορούν στη διαγραφή της σχετικής σημείωσης επί της εγγραφής του ακινήτου και του πιστοποιητικού εγγραφής αυτού, στην επιστροφή του εν λόγω πιστοποιητικού εγγραφής στον ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και στη γνωστοποίηση της εξάλειψης της υποθήκης στον ενυπόθηκο δανειστή.

Μετά από εισήγηση των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Κτηματολογίου το κείμενο του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε , ώστε να απαλειφθούν οι ως άνω υποχρεώσεις, δεδομένου ότι η ακολουθητέα διαδικασία είναι πλέον αυτοματοποιημένη.

Περαιτέρω, οι ίδιοι εκπρόσωποι, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της επιτροπής Εσωτερικών για επανεξέταση του ζητήματος της ενημέρωσης περί της εξάλειψης της υποθήκης προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη και τυχόν εγγυητές, δήλωσαν ότι υιοθετούν την εισαγωγή πρόνοιας στο κείμενο του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα θα ενημερώνονται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, νοουμένου ότι είναι καταχωρισμένα σε σχετικό μητρώο του εν λόγω τμήματος.

Υπό το φως των πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε να προβλέπεται η εφαρμογή απλούστερης διαδικασίας εξάλειψης υποθήκης από τον ενυπόθηκο δανειστή, σε περίπτωση εξόφλησης του δανείου, καθώς και η άμεση ενημέρωση επί τούτου αφενός του ενυπόθηκου οφειλέτη και αφετέρου των εγγυητών των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν ήδη περιληφθεί στα αρχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, μέλη της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος, ενώ οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του σε νόμο.

Της Ελένης Χαραλάμπους