You are here

Απροστάτευτοι χιλιάδες διανομείς φαγητού

14/05/2022 11:21

Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων είναι οι διανομείς φαγητού και άλλων προϊόντων οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς λόγω κενού στη νομοθεσία οι περισσότεροι εργάζονται ως αυτοεργοδοτούμενοι και όχι ως μισθωτοί, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των αδήλωτων εργαζομένων.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, ο αριθμός των μισθωτών και αυτοεργοδοτουμένων που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εργάζονται ως διανομείς φαγητού και προϊόντων σε επιχειρήσεις εστίασης και σε ψηφιακές πλατφόρμες, ανέρχεται σε 5932, των οποίων οι εργοδότες εμπίπτουν στην οικονομική δραστηριότητα “Άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες” και 1412 μισθωτοί, των οποίων οι εργοδότες εμπίπτουν στην οικονομική δραστηριότητα “Δικτυακές Πύλες”.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, δεν τηρείται για κάθε μισθωτό κώδικας επαγγέλματος, αφού κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τη νομοθεσία και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις δεν είναι αναγκαίο να ενημερώνουν τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον σκοπό αυτό.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα αρχεία του Μηχανογραφημένου Συστήματος των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τις 10.3.2022 υπήρχαν εγγεγραμμένοι 1006 αυτοτελώς εργαζόμενοι με κώδικα επαγγέλματος “Κλητήρες, διανομείς και αχθοφόροι αποσκευών και πακέτων, αχθοφόροι αποσκευών σε ξενοδοχεία κ.λπ.”.

Σημειώνεται δε, ότι δεν τηρείται ξεχωριστός κώδικας που να ανταποκρίνεται επακριβώς στην κατηγορία των διανομέων φαγητού και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις εστίασης και ψηφιακές πλατφόρμες.

Επίσης στην ενημέρωση της υπουργού, σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Εργασίας 478 άδειες, οι οποίες είναι σε ισχύ, για απασχόληση αλλοδαπών στο επάγγελμα του διανομέα φαγητού, εκ των οποίων οι 465 αφορούν σε αιτητές ασύλου, ενώ οι λοιπές 13 σε αλλοδαπούς φοιτητές.

Κανένας έλεγχος για δύο χρόνια

Η υπουργός ενημέρωσε περαιτέρω ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν διενεργήθηκαν επιθεωρήσεις σε παγκύπρια κλίμακα, σε εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης και ψηφιακές πλατφόρμες και απασχολούν προσωπικό ως διανομείς φαγητού, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του καθεστώτος εργοδότησης όσων απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού απασχόλησε πρόσφατα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, όπου τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, εξαιτίας και της ευαλωτότητας των εργαζομένων στον κλάδο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Άντης Αποστόλου, είχε ενημερώσει την επιτροπή ότι όπως κατέδειξα  δειγματοληπτικές επιθεωρήσεις που έγιναν πριν την πανδημία, το 25% περίπου των εργαζομένων ως διανομείς ήταν αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Ανέφερε πως, λόγω της κατάστασης, το υπουργείο θα προχωρήσει σε στοχευμένη εκστρατεία για τις ψηφιακές πλατφόρμες τον προσεχή Σεπτέμβρη και επιβεβαίωσε πως το όλο θέμα απασχολεί και την ΕΕ.

Της Ελένης Χαραλάμπους