You are here

Αβέρωφ: Κακή ανάμνηση οι δυσκολίες

16/12/2015 20:18
Οι δύσκολες εποχές καθίστανται σιγά - σιγά μια κακή ανάμνηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της Ολομέλειας της βουλής.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2016 σηματοδοτεί την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

«Η Κύπρος, γίνεται σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν. Και σε οικονομικό και σε εθνικό και σε περιφερειακό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτή την αξιοπρέπεια είναι που πρέπει να μιλήσουμε σήμερα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι «για να στεκόμαστε ξανά αξιοπρεπής ως χώρα, χρειάστηκαν και εξακολουθούν να συνεχίζονται, μεγάλες και σκληρές θυσίες από το λαό μας».

«Αυτή την αξιοπρέπεια οφείλουμε με σοβαρότητα να τη μετατρέψουμε σε δύναμη, σε ελπίδα και σε προοπτική για την καλύτερη Κύπρο που δημιουργείται», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην κριτική κατά της κυβέρνησης, σημείωσε ότι σε αυτή την περιδίνηση του μηδενισμού πρέπει να μπει ένα τέλος.

«Αλλοίμονο αν αφεθεί η χώρα να παρασυρθεί στην ανθρωποφαγία, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη θεωρία του χάους. Μια θεωρία που δυστυχώς – για λόγους ξένους προς το εθνικό συμφέρον - πολύ θα ήθελαν κάποιοι να επικρατήσει. Είναι πολύ αντιφατική η διαμετρικά διαφορετική εικόνα της Κύπρου και της οικονομίας της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Η πολιτική των ελλειμμάτων»,είπε, «την έχουμε αφήσει πίσω μας».

«Είναι πολλοί, εκείνοι που είχαν επενδύσει πολιτικά στην πιθανή καταστροφή. Και κάποιοι άλλοι ετοίμαζαν μελέτες για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη λίρα. Είναι πολλοί, που επένδυσαν σε μαγικές προτάσεις, όπως εκείνες που επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, φέρνοντας δυστυχώς τα χειρότερα των αποτελεσμάτων» παρατήρησε ο κ.Νεοφύτου.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη, δύο σημαντικά προβλήματα στην Κύπρο. Το πρώτο, είναι ο υψηλός δανεισμός και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Τώρα που οι τράπεζες σώθηκαν, είναι η δική τους ώρα για να προβούν με τόλμη στις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται, να διαγράψουν από τις πρακτικές τους τις παράνομες ενέργειες και υπερχρεώσεις, να τροφοδοτήσουν την υγιή ανάπτυξη. Η ευθυνοφοβία των τραπεζών, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία απραξίας»

«Αν σήμερα»,σημείωσε,«υπάρχουν στην Κύπρο τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ, ούτε αυτό είναι αρκετό. Διότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα δανειστικά επιτόκια είναι πολύ ψηλά ακόμη».

Επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η ανεργία.

Σημείωσε ότι «προχωρούμε στην μεταρρύθμιση του κράτους για τον πολίτη και την οικονομία. Εργαζόμαστε για να έχουμε παιδεία για τα παιδιά μας. Ξεκινάμε την μεταρρύθμιση στην υγεία, έχοντας στο επίκεντρο τον ασθενή»

«Και είναι με τον ίδιο φακό που εργαζόμαστε και για τις αποκρατικοποιήσεις. Για να εξυπηρετήσουμε τον καταναλωτή και τα συμφέροντα του τόπου. Διασφαλίζοντας τους εργαζομένους, δίνοντας τους επιλογές που τους ικανοποιούν. Με τον ίδιο τρόπο είχαμε πετύχει και στο παρελθόν την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων» είπε.

Σημείωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις, αποτελούν τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτό τον τόπο αναφέροντας ότι με την συμβολή του στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή, οι οργανισμοί θα μπορέσουν να κρατήσουν ψηλά την αξία και αξιοπιστία τους, να απαλλαγούν από τα δεσμά που τους επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Το δημόσιο καλό,είπε, δεν είναι προνόμιο των συμφερόντων κανενός. «Φτάνει πια να θυσιάζεται ο τόπος, για να μην γίνεται καμία αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση Βάζουμε επιτέλους τελεία. Εμείς, τα βασίλεια ορισμένων, δεν τα συντηρούμε και δεν θα τα συντηρήσουμε. Ξέρω, κάποιοι μας λέτε ξεροκέφαλους. Ναι! Είμαστε ξεροκέφαλοι μεταρρυθμιστές» παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι είναι εκτός λογικής ο διαχωρισμός σε μειοδότες και απορριπτικούς.

Μιλάμε», είπε, πλέον για άλλα πράγματα υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.Ένα είναι το σίγουρο. Δεν μπορεί να αφήσουμε αυτή την τοπική και διεθνή συγκυρία να πάει χαμένη.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου η νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να πετύχει. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε» σημείωσε..

Οι διεθνείς συνθήκες, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι τέτοιες, που ένας σωστός συμβιβασμός στο Κυπριακό, όχι μόνο μπορεί να είναι επιθυμητός από όλους, αλλά μπορεί κιόλας να αποβεί προς το συμφέρον όλων.