You are here

Αυξήσεις σχεδόν παντού στα ακίνητα

26/05/2022 16:34

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσιάζει αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, με σημαντικές αυξήσεις στη Λάρνακα εκτός από εξοχικά διαμερίσματα όπου σημειώθηκε μείωση στις αξίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιών Ακινήτων “RICS Cyprus Property Price Index with KPMG in Cyprus” που αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μικρές μειώσεις σε αξίες έχουν επίσης σημειωθεί  σε κατοικίες Λευκωσίας, και καταστήματα Λευκωσίας και Πάφου.

Εκ μέρους της KPMG Κύπρου, ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Τομέα Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης της KPMG, δήλωσε ότι το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και η αυξητική τάση του πληθωρισμού, αναμένονται να επηρεάσουν συνολικά την αγορά ακινήτων, αν και η επίδραση αυτή αναμένεται να καταγραφεί στους προσεχείς μήνες”.

Εκ μέρους του RICS, ο Simon Rubinsohn, RICS Chief Economist, σχολίασε ότι «ο τομέας των ακινήτων σήμερα παραμένει ανθεκτικός, αλλά αναμένεται να διαφοροποιηθεί κατά την διάρκεια του χρόνου. Ειδικότερα, η αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχίσει να ασκεί ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και αυτό είναι πιθανό να αντικατοπτρίζεται σε κάπως υψηλότερο κόστος δανεισμού και μια πιο ήπια οικονομία τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, οι μελλοντικοί δείκτες κλίματος τόσο για τις τιμές όσο και για τα ενοίκια εξακολουθούν να είναι σχετικά αισιόδοξοι παρά αυτές τις προκλήσεις».