You are here

Δ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες διαθέτουν μηχανισμούς για διαχείριση εγγυήσεων

03/04/2020 14:58

Υπέρ της διαχείρισης από τις τράπεζες της διαδικασίας παραχώρησης νέων δανείων με κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δισ. τάχθηκε ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς και πληροφόρηση.

 «Καλώς ή κακώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν τους μηχανισμούς και την πληροφόρηση για να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία» είπε τονίζοντας ότι «αν πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μας είναι ανίκανες και διαφθαρμένες τότε δεν  υπάρχει σωτηρία σε αυτό τον τόπο»

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ ο κ. Γεωργιάδης,  αναφερόμενος στη διαδικασία και τους φόβους που εκφράζουν κόμματα και πολίτες ότι τα νέα δάνεια θα δίνονται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, είπε ότι «το κράτος θα  καθορίσει την αυστηρή διαδικασία και τα κριτήρια ενώ η ΚΤ θα ασκεί εποπτεία ότι τα δάνεια δίνονται σωστά και ότι οι τράπεζες κάνουν σωστά τη δουλειά τους» .

Πρόσθεσε ότι άλλωστε ο δανεισμός δεν θα είναι 100% εγγυημένος από την κυβέρνηση θα υπάρχει συνεισφορά και από τις ίδιες τις τράπεζες. Άρα θα έχει κόστος και για τις τράπεζες είπε και επανέλαβε ότι «οι τράπεζες διαθέτουν τους μηχανισμούς ώστε να έχουν καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται τις  ανησυχίες των κομμάτων και του κόσμου αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Σχολιάζοντας την εισήγηση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ όπως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης παραμείνουν ενεργά μέχρι τέλος Μαΐου είπε ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής της κυβέρνησης εντούτοις έστειλε το μήνυμα προς την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ ότι  «στη θέση που βρισκόμαστε πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση με την πληροφόρηση που έχουμε το να ζητούμε από τώρα εγγυήσεις το τι θα γίνει σε μερικούς μήνες νομίζω ότι είναι υπερβολικό».

Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη που έχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις να έχουν μια σιγουριά και σωστή πληροφόρηση το ίδιο όμως θα έλεγε υπάρχει και από την πλευρά του φορολογούμενου και του κράτους».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να κρατήσει αποθέματα και να μην τα «κάψει όλα» από την αρχή, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού. 
 
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση και συνεπώς πρέπει να κρατήσουμε πολεμοφόδια», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την συζήτηση που γίνεται για το θέμα παραχώρησης απευθείας ρευστότητας από το κράτος ή την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων.
 
«Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πού θα μας βρει η επόμενη μέρα όταν περάσει η κρίση, πού θα βρίσκεται το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό χρέος», είπε, προσθέτοντας πως και τα δύο πρέπει να σε διαχειρίσιμο επίπεδο.
 
«Η κατάσταση τόσο σε ό,τι αφορά το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος μετά την κρίση πρέπει να είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.

Της Ηρως Ευθυμίου