You are here

Δειλή επιστροφή δανειοληπτών

05/11/2015 07:05
Τη δειλή επιστροφή των δανειοληπτών στα τραπεζικά γκισέ δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αλλά αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

Μετά από αρκετά χρόνια, η φετινή μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία οδηγούν σε βραδεία επιστροφή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα τραπεζικά ταμεία για εξασφάλιση δανείων.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στη στεγαστική πίστη και λιγότερο στις επιχειρήσεις.

Παρά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνει να παραμένει επηρεασμένο από το μεγάλο χρέος που έχουν συσσωρεύσει στους ισολογισμούς τους οι εταιρείες.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επεξεργάστηκε η StockWatch, τα νέα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου φθάνοντας στα €930 εκ. από €902 εκ. πέρσι.

Τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στα €101 εκ. από €46 εκ. τον Αύγουστο.

Αναφορικά με τα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν το εννιάμηνο του 2015 κατά 18,3% φθάνοντας τα €452 εκ. από €382 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 χορηγήθηκαν στην αγορά €59 εκ. σε νέα στεγαστικά δάνεια έναντι €45 εκ. τον προηγούμενο μήνα.


Το πρώτο εννιάμηνο του 2010 είχαν χορηγηθεί στην αγορά στεγαστικά δάνεια πέραν των €2 δισ. και το 2013 πέραν του €1 δισ. (βλέπε πίνακα).

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η «κακή συνήθεια» των κυπρίων να δανείζονται για καταναλωτικούς σκοπούς επίσης άρχισε να επιστρέφει, αν και τα νούμερα είναι μικρά.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 κατά 20,9% στα €81 εκ. από €67 εκ. πέρσι. Τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στα €11 εκ. από €8 εκ. τον Αύγουστο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιτόκια στην Κύπρο μειώθηκαν κατά περίπου 100 μονάδες βάσεις το 2015, μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Φεβρουάριο.

Βρίσκονται σήμερα στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Της Γεωργίας Χαννή