You are here

Δεν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα με επίδειξη safepass

14/05/2021 18:25

Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρει ότι η επιδείξει των πιστοποιητικών που ζητούνται δεν παραβιάζει προσωπικά ή ιατρικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο εργοδότης δεν δικαιούται να ζητήσει πρωτότυπο ή αντίγραφο πιστοποιητικού για rapid test ή pcr ή για νόσηση με covid 19 ή για εμβολιασμό, αλλά ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να τον ενημερώσω ότι, υποβλήθηκε σε τεστ και για το αποτέλεσμά του, προκειμένου να καταρτίσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που οφείλει να τηρεί, με βάση τα σχετικά Διατάγματα. Επίσης αν ο εργαζόμενος επιθυμεί να εξαιρεθεί από το να υποβάλλοται σε τεστ, με βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οφείλει να τον ενημερώσει ότι, κατέχει πιστοποιητικό ιατρικής βεβαίωσης νόσησης με covid 19 τους τελευταίους 6 μήνες ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να αναγκάσει εργαζόμενο να εμβολιαστεί ή να τον ενημερώσει ότι έχει εμβολιαστεί, ωστόσο, αν επιθυμεί να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ, με βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οφείλει να τον ενημερώσει ότι, κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 Προσθέτει ότι σε εργασιακούς χώρους, μπορεί να ελέγχει δειγματοληπτικά, το πιστοποιητικό που κατέχει εργαζόμενος ο Λειτουργός Ασφάλειας της επιχείρησης, για τους σκοπούς του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου, Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με βάση τη νομοθεσία του Τμήματος, Λειτουργοί που εξουσιοδοτούνται με βάση το Διάταγμα ημερομηνίας 08/05/2021, Λειτουργοί που έχουν τέτοια εξουσία δυνάμει ειδικής νομοθεσίας και Αστυνομικοί.

 Σε ότι αφορά τα καφέ, εστιατόρια ή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, καταστήματα λιανικού εμπορίου πέραν των 500 τ.μ., γήπεδα, διευκρινίζεται ότι ο υπεύθυνος του χώρου μπορεί μόνο να ρωτήσει τον πελάτη ή θαμώνα αν κατέχει κάποιο πιστοποιητικό και το είδος του. Ωστόσο, αν ο πελάτης υποβληθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο από εξουσιοδοτημένο Λειτουργό ή Αστυνομικό, τότε έχει υποχρέωση να το επιδείξει.  Προστίθεται ότι στους χώρους αυτούς δειγματοληπτικούς ελέγχους μπορούν να διενεργούν Λειτουργοί που εξουσιοδοτούνται με βάση το Διάταγμα ημερομηνίας 08/05/2021, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητάς τους και Αστυνομικοί. Αναφέρεται επίσης ότι το άτομο που υποβάλλεται σε έλεγχο μπορεί να ζητήσει να του επιδειχθεί από τον διενεργών τον έλεγχο αστυνομική ή υπηρεσιακή του ταυτότητα.

 Το Γραφείο της Επιτρόπου διευκρινίζει επίσης ότι η απλή επίδειξη του πιστοποιητικού σε εξουσιοδοτημένο λειτουργό ή Αστυνομικό στα πλαίσια ελέγχου, η οποία δεν προϋποθέτει την καταγραφή ή καταχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο σύστημα αρχειοθέτησης, δεν συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Διευκρινίζει επίσης ότι επιτρέπεται η καταγραφή στοιχείων που αναγράφονται σε πιστοποιητικό που κατέχει ελεγχόμενος μόνο κατά την έκδοση εξώδικου προστίμου.

Επισημαίνεται επίσης ότι σε περιπτώσεις ελέγχου, κατά τις οποίες ο ελεγχόμενος καλείται να επιδείξει το πιστοποιητικό που κατέχει, για σκοπούς συμμόρφωσης με τα οικεία Διατάγματα ή τις σχετικές νομοθεσίες, δεν συνιστούν παράβαση του ιατρικού μου απορρήτου.

Σε ότι αφορά του ελέγχους σε σχολεία, το Γραφείο αναφέρει ότι ο έλεγχος γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας του σχολείου και εξουσιοδοτημένους από τον Διευθυντή εκπαιδευτικούς  και στους εκπαιδευτικούς τον έλεγχο διενεργεί η  διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Επισημαίνει δε ότι τα πιστοποιητικά δεν συλλέγονται και δεν φωτοτυπούνται.

 Σε ότι αφορά την εισαγωγή του Digital Green Certificate, το Γραφείο διευκρινίζει ότι τα Certificates αυτά θα διευκολύνουν την διακίνηση των πολιτών της Ένωσης που ταξιδεύουν από ένα Κράτος Μέλος σε άλλο και ότι στα σημεία εισόδου/ εξόδου λιμανιών και αεροδρομίων, θα υπάρχουν συσκευές που θα διαβάζουν το QR Code και θα επιβεβαιώνουν την γνησιότητά του.

 Αναφέρεται ακόμα πως αν κάποιος δεν κατέχει Digital Green Certificate, θα μπορεί να ταξιδέψει ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξει τα πιστοποιητικά που η χώρα προορισμού απαιτεί.