You are here

Δήμος Λάρνακας: Εκπτώσεις για φορολογίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

27/06/2020 11:02

Εκπτώσεις σε διάφορες φορολογίες/τέλη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως «οι εκπτώσεις αφορούν τα Δημοτικά Τέλη και Φορολογίες για το έτος 2020 για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επηρεαστεί με υποχρεωτική αναστολή εργασιών, λόγω της πανδημίας Covid – 19 με βάση τα Διατάγματα που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση εντός 75 ημερών από την ημερομηνία που αναγράφεται στα τιμολόγια του Δήμου Λάρνακας».
 
Προστίθεται ότι «οι ενστάσεις υποβάλλονται μόνο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στη συνέχεια θα εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή. Οι μειώσεις αφορούν τα Δικαιώματα Χρήσης Επαγγελματικών Υποστατικών, την  άδεια Χρήσης Υποστατικών Θεάματος και Εστίασης (Άρθρο 112) και τα τέλη Σκυβάλων».
 
Όσον αφορά τις μειώσεις φορολογιών/τελών για επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε όπως «στις επιχειρήσεις εστίασης, που παρείχαν υπηρεσίες κατ` οίκον διανομής ή υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης, θα παραχωρηθεί μείωση 50% επί του ποσοστού μείωσης που αναλογεί στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν καθόλου για όλη την περίοδο που ίσχυε το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας».
 
Σημειώνεται πως «όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, για να εξασφαλίσουν τη μείωση που δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αποδεικτικά στοιχεία, μέσω γραπτής ένστασης, ότι είχαν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους κατά την υπό αναφορά περίοδο. Ανάλογα με την περίπτωση που εμπίπτουν, θα γίνει και η ανάλογη μείωση».      
 
Αναφορικά με την Άδεια Χρήσης μέρους πεζόδρομου/πλατείας κτλ για σκοπούς υπαίθριας εστίασης αποφασίστηκε όπως «για την περίοδο που οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, δηλαδή 16.3.2020 μέχρι 20.5.2020, δεν θα επιβληθεί οποιαδήποτε χρέωση. Για την περίοδο από 21.5.2020, όπου οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να λειτουργήσουν και για όσο διάστημα θα έχουν υποχρέωση να έχουν αραιή διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων τους, να παραχωρηθεί μείωση 40% στη χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο που παραχωρείται προς χρήση».
 
Διευκρινίζεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων «τυχόν προσωρινή παραχώρηση επιπρόσθετου χώρου, θα χρεώνεται με τη μείωση του 40% επί του αρχικού Συμβολαίου».
 
Όσον αφορά τα Δικαιώματα Χρήσης Δημοτικών Υποστατικών και Χώρων (ενοίκια) αποφασίστηκε όπως «η μείωση στο μηνιαίο ενοίκιο θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες που η επηρεαζόμενη επιχείρηση είχε αναστείλει της λειτουργίας της και θα ανέρθει στο 50% για την περίοδο που αναγκαστικά ήταν κλειστή, βάση του Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας».
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας στο  
http://www.larnaka.org.cy/el/news/aakos-ga-dmotkes-forologes#.Xus4U0UzaUk, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα ποσοστά μειώσεων ανά κατηγορία ή να αποτείνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (τηλ. 24653892).
 
Για τα νοικοκυριά «ο Δήμος Λάρνακας υπενθυμίζει ότι είναι σε ισχύ ειδικές μειώσεις/ απαλλαγές κατόπιν κριτηρίων στα δικαιώματα αποκομιδής σκυβάλων για κατόχους ταυτότητας πολύτεκνου, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχους Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακατοίκητες κατοικίες, άτομα με αναπηρία και άνεργοι».
 
Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες μειώσεις/απαλλαγές οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά/δικαιολογητικά. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποτείνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη στο τηλέφωνο 24653892.  
 
Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας  υπενθυμίζει ότι έχει αποσταλεί ο Δημοτικός Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας, η εξόφληση του οποίου γίνεται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη, σε όλες τις Τράπεζες και μέσω του διαδικτύου και της JCC μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Ο Δήμος καλεί το κοινό όπως τακτοποιήσει τις οφειλές του έγκαιρα και μέσα στα καθορισμένα χρονικά περιθώρια.