You are here

Ε. Νικολαΐδου: Θα διενεργούμε ελέγχους στα εκλογικά κέντρα

25/05/2019 10:34

Όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές, δηλώνει η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το γραφείο της την ημέρα της ψηφοφορίας θα διενεργεί ελέγχους σε εκλογικά κέντρα και θα είναι στη διάθεση του κοινού για να επιλαμβάνεται τυχόν παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα GDPR στην Κύπρο, η κ. Λοιζΐδου αναφέρει ότι «έχει γίνει αρκετή δουλειά, αλλά πολλή δουλειά πρέπει να γίνει ακόμη από τις επιχειρήσεις».

«Έχουμε μια αίσθηση της ετοιμότητας των επιχειρήσεων, διότι έχουμε διεξάγει γύρω στους δέκα διοικητικούς ελέγχους με τους συνεργάτες», λέει.

Προσθέτει ότι «έχουμε βγάλει αρκετά αποτελέσματα, τα οποία έχουμε ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του γραφείου».

Σύμφωνα με την επίτροπο, ο δημόσιος τομέας είναι λίγο πιο πίσω από τον ιδιωτικό στη διαδικασία της συμμόρφωσης. Όμως, λέει, «τα ερωτήματα και αυτά που τίθενται στο γραφείο είναι πολύ ενθαρρυντικά που σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». «Επιβάλλεται εξάλλου, δεν είναι θέμα επιλογής», διευκρινίζει.

Η κ. Λοιζΐδου αναφέρει επίσης ότι «έχουν αυξηθεί τα παράπονα και τα ερωτήματα».

Σήμερα, λέει, έχουμε στις μετρήσεις μας 425 περίπου παράπονα εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο εξακολουθεί να αφορά την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, προωθητικών δηλαδή.

«Έχουμε εκδώσει μέσα σ’ αυτό το χρόνο δεκαέξι αποφάσεις εκ των οποίων στις εννιά έχουν επιβληθεί και διοικητικά πρόστιμα», προσθέτει.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση είναι πιο πίσω από τις επιχειρήσεις, ενώ έχει ένα μηχανισμό πίσω του, απαντάει ότι είναι «λόγω αυτού ακριβώς του μηχανισμού». Είναι διαδικασίες, εξηγεί, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ο διορισμός υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, σε αρκετά τμήματα και υπηρεσίες και υπουργεία δεν έχει γίνει ακόμη γίνει, δεν έχει γίνει ακόμη η προετοιμασία που θα έπρεπε να έχει γίνει.

Όμως, σημειώνει, το ενθαρρυντικό είναι ότι τις κατευθύνσεις τις ζητάνε και τις δίνουμε προς την πλήρη συμμόρφωση.

Κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατη έρευνα που έχει αρχίσει στην Ιρλανδία εναντίον της Google σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών, η κ. Λοιζΐδου υπενθυμίζει ότι οι εποπτικές αρχές πλέον δεν είναι μόνες τους. «Το τι διερευνά η Ιρλανδία, είμαστε σε θέση πλέον, μέσω του κανονισμού συνεκτικότητας που προνοείται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία και εκεί που πλήττονται και δικοί μας Κύπριοι υπήκοοι, που είναι υπήκοοι κράτους – μέλους της ΕΕ, να επέμβουμε και ακόμη και να είμαστε σε ορισμένες των περιπτώσεων επικεφαλής αρχή».

«Αυτές οι έρευνες μας αφορούν. Τις παρακολουθούμε. Ό,τι έχει να κάνει με μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μεγάλες εταιρείες δηλώνουμε και είμαστε ενδιαφερόμενη αρχή έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία», λέει, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μια υπόθεση. Είναι πολλές υποθέσεις εναντίον μεγάλων μέσων, των οποίων περιμένουμε τις εξελίξεις».

Σε ερώτηση για τις Ευρωεκλογές απαντάει ότι έχουμε φροντίσει εγκαίρως και έχουμε, όχι μόνο αποστείλει, αλλά έχουμε δει και προσωπικά τους συνδυασμούς, τα κόμματα και ακόμη και κάποιους υποψηφίους ξεχωριστά.

«Έχουν πάει οδηγίες και στους 72 υποψήφιους Ευρωβουλευτές με τις κατευθυντήριες γραμμές, το τι θα πρέπει να προσέξουν στην αποστολή πολιτικών μηνυμάτων», αναφέρει. Υπενθυμίζει επίσης ότι έχει αναλογική εφαρμογή η νομοθεσία και θεωρούνται ως εμπορικής φύσεως μηνύματα.

«Οι πληροφορίες είχαν φτάσει εγκαίρως και πολλές ερωτήσεις έχουν απαντηθεί», λέει.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, έχουν φανεί και τα αποτελέσματα καθότι μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα τα παράπονα που έχει λάβει το γραφείο της, τα οποία έχουν διερευνηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση αν το γραφείο της θα είναι «επί ποδός» αυτό το Σαββατοκύριακο, απαντάει θετικά.

«Έχουμε εξασφαλίσει πάσα (δελτία εισόδου) από τον Έφορο Εκλογών. «Θα είμαστε και πάλι στα εκλογικά κέντρα για να ελέγξουμε τη διαδικασία από τη δική μας πλευρά. Από την πλευρά της σωστής χρήσης των προσωπικών δεδομένων», αναφέρει.

Υπενθυμίζει επίσης ότι είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση που οι εκλογικοί κατάλογοι που έχουν τα κόμματα δεν περιέχουν αριθμό ταυτότητας, ονόματα γονέων κτλ. Επομένως, σημειώνει, «είναι συγκεκριμένος ο ρόλος της παρουσίας των εκπροσώπων των κομμάτων, συνδυασμών και υποψηφίων στα εκλογικά κέντρα».

«Θεωρώ ότι όλα είναι έτοιμα όσον αφορά το δικό μας ρόλο», λέει.

Σε καταληκτική της τοποθέτηση η κ. Λοιζΐδου αναφέρει ότι «έχει δώσει ο Έφορος Εκλογών τις κατευθύνσεις στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Θεωρώ ότι είναι όλα ξεκάθαρα». Ενημερώνει επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να επικοινωνεί στο 22818456 αν διαπιστώσει κάποια παράβαση, η οποία και θα αντιμετωπίζεται από το γραφείο της την ίδια ώρα αν είναι εφικτό.