You are here

Έγινε το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση δικαστηρίων

07/07/2022 18:54

Την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και  την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής, με 51 ψήφους υπέρ και ένα εναντίον.

Σημειώνεται ότι εναντίον ψήφισε η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία διαχώρισε την θέση της από το κόμμα της και είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε η τροποποίηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία πράξη που καλείται να πάρει ένας βουλευτής.

Τόνισε ότι η διάσωση της Δημοκρατίας είναι ο υπέρτατος νόμος και αναφέρθηκε σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1964, για το δίκαιο της ανάγκης που δεν της επιτρέπει να προβεί σε ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια υιοθέτησε ομόφωνα με 52 ψήφους υπέρ και κανένα εναντίον, τροπολογία για την άσκηση ελέγχου ουσίας από διοικητικό δικαστήριο επί πάσης προσφυγής προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές Πανίκο Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, Νίκο Τορναρίτη του ΔΗΣΥ και Άριστο Δαμιανού του ΑΚΕΛ.

Επίσης ομόφωνα ενέκρινε με 52 ψήφους υπέρ και την τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού σκοπείται η διατήρηση της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδίδει εντάλματα της φύσεως του habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto και certiorari.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε από την πλευρά του ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος, καθώς η δικαιοσύνη στην χώρα μας κατά γενική ομολογία πάσχει.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με την σύσταση και λειτουργία των νέων δικαστηρίων θα εκδικαστούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις, ενώ είπε και ότι τα νομοσχέδια που έχει ενώπιον της η Βουλή, αποτελεί μέρος ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η δικαστική μεταρρύθμιση.

Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου με δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για την εκδίκαση των εφέσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας ότι συζητείται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προεκτάσεις και ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, ενώ τόνισε πως "αυτό που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι μια συνολική μεταρρύθμιση, αλλά μια μερική μεταρρύθμιση και μια δυνατότητα πάνω στην οποία πρέπει να κτίσουμε για το μέλλον".

Πρόσθεσε ότι οι βασικοί προβληματισμοί τους είναι ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα δεν αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στα επαρχιακά και ειδικά δικαστήρια που χρειάζεται 7 χρόνια για να τελεσιδικίσει μια πρωτοβάθμια απόφαση και διπλάσιο χρόνο για μια έφεση κάτι που πλήττει  το κράτος δικαίου. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη βάση που είναι τα επαρχιακά δικαστήρια και όχι από την κορυφή.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι δεν θα διασαλευθεί το δίκαιο της ανάγκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γνωματεύσει στην Επιτροπή Νομικών που έχουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, θα υπερισχύσουν ενδεχόμενης προσβολής της απόφασης. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξαν τρεις επίσημες τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήγειραν θέματα συνταγματικότητα, αλλά τους είπαν να προχωρήσουν αφού η μεγάλη εικόνα είναι η μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναλειτουργίας των δικαστηρίων για την καλύτερη επιβολή της δικαιοσύνης . Εξέφρασε όμως την ανησυχία τους όσον αφορά την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων, αναφέροντας ότι τα νομοσχέδια που έχουν ενώπιον τους για ψήφιση θα επιτείνουν το χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι οι 4 χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά είναι οι 50 χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των επαρχιακών δικαστηρίων», είπε και πρόσθεσε ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα γίνουν βήματα για τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη που πρέπει να γίνουν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε απαραίτητη αναγκαιότητα την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η επιβολή της δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι άμεση και τυφλή. Έκανε αναφορά στο δικαστήριο για την εκδίκαση των δανειοληπτών και σε καθυστέρηση της συζήτησης του θέματος από την βουλή, κατηγορώντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι προς όφελος των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν σε ομιλία έκανε αναφορά σε πολίτες που δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια για υποθέσεις τους, λόγω των δυσλειτουργιών και αγκυλώσεων που παρουσιάζει  η δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται κράτος δικαίου και ανέφερε ότι η δικαιοσύνη στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας είπε μεταξύ άλλων ότι με τα προτεινόμενα νομοσχέδια επιτυγχάνεται μια μορφή αλληλοελέγχου στις ανώτατες βαθμίδες των δικαστηρίων και δήλωσ την θετική ψήφο του κόμματος προς την τροποποίηση του συντάγματος για τις ανάγκες της μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παννίκος Λεωνίδου είπε ότι μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, διαφωνιών και ενστάσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε Νομικό επίπεδο, βρίσκεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση η τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία μαζί με τα άλλα δυο νομοσχέδια που θα τεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα, καθορίζουν το περιεχόμενο της Δικαστικής Μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι είναι κοινή διαπίστωση, ότι το Δικαστικό σύστημα στην Κύπρο χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν από την μια, την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων και από την άλλη, την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η βουλευτρία του Κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για εκσυγχρονισμό την δικαιοσύνης  και ανάφερε ότι ο μέσος όρος για την εκδίκαση μιας υπόθεσης στην ΕΕ είναι οκτώ μήνες, ενώ στην Κύπρο είναι οι 80 μήνες.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου είπε επίσης από το βήμα της Βουλής ότι θα στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος, καθώς πρόκειται για πολυβασανισμένα νομοσχέδια.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελεί μια μεγάλη ανάγκη για την χώρα μας, καθώς είναι γνωστό σε όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του δικαστικού συστήματος και οι πολίτες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής  Ανδρέας Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων και στο κατά πόσο η δικαιοσύνη θα είναι μόνο για τους λίγους. 

Είπε επίσης ότι οι δικαστές πάσης βαθμίδας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε αυτό τον τόπο ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν και ότι το Σύνταγμα μας απαγορεύει την απονομή προνομίων και δεν μπορεί κανένας να τους εξαιρέσει είτε από τον αυτοέλεγχο είτε από οποιοδήποτε έλεγχο.
 
Χαιρετίζουν ο Γεν. Εισαγγελέας και η υπ. Δικαιοσύνης
 
Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε γραπτή δήλωσή του, χαιρετίζοντας την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του Συντάγματος με την οποία καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.

Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του ότι η Βουλή θα ψηφίσει και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση την επόμενη Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι ιστορική, αφού με την προ ολίγου ψήφιση σε νόμο του Κράτους, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε δήλωσή του.

Ταυτοχρόνως, σημειώνει ο κ. Σαββίδης, «με την ίδια ικανοποίηση είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους πολλούς που συνέδραμαν ώστε η σημερινή ψήφιση να καταστεί εφικτή, με ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησης των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, επέδειξαν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση, μακριά από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες».

Σε γραπτή δήλωση επίσης η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου για την υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης για δημιουργία τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας στα δικαστήρια, δήλωσε ότι άνοιξε ο δρόμος στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Στέλνοντας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά τους, ανάφερε και ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που όλοι μαζί μέσα σε κλίμα συναινετικής προσέγγισης, πνεύμα καλής θέλησης συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και βελτίωση των νομοσχεδίων.

«Προσδοκούμε την επόμενη Πέμπτη να ολοκληρωθεί αυτή η οφειλόμενη επανάσταση στη δικαιοσύνη. Για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για το κράτος δικαίου της Κύπρου. Και το επίτευγμα ανήκει σε όλους», προσθέτει στην ανακοίνωση η υπουργός και διαβεβαίωσε ότι ο εκσυγχρονισμός δεν σταματά την άλλη Πέμπτη.

Της Ελένης Χαραλάμπους