You are here

Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023

08/12/2022 20:18

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η Ολομέλεια της Βουλής  ψήφισε κατά πλειοψηφία τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023.

Υπέρ ψήφισαν 29 βουλευτές και εναντίον 24. Υπέρ τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και εναντίον ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων.

Στη συνεδρία της Ολομέλειας για τη ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν παρόντες ο Υπουργός Οικονομικών, άλλοι υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης και γενικοί διευθυντές υπουργείων.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή συνολικά 41 τροποποιήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 για σκοπούς ενσωμάτωσής τους στον κυρίως προϋπολογισμό και υποβολής τους προς έγκριση από την ολομέλεια του σώματος.

Παράλληλα κατατέθηκαν 110 τροπολογίες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και εγκρίθηκαν περίπου 50.

Τροπολογίες που κατατέθηκαν από όλα τα κόμματα εκτός από τον ΔΗΣΥ και ψηφίστηκαν αφορούν την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Επίσης, στις τροπολογίες περιλαμβάνεται ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού γραπτώς ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες  αναφορικά με το στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών( €20.000.000),την υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων, κυρίως για εκτοπισθέντες (€17.000.000) και για την οικονομική βοήθεια προς κατοίκους κοινοτήτων ορεινών περιοχών (€4.500.000) και  κατοίκους απομακρυσμένων από αστικά κέντρα κοινοτήτων/περιοχών (€3.000.000).

Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης όπως ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών γραπτώς ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το Σχέδιο Αυξημένης Αναπλήρωσης της Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, οι καταθέσεις των οποίων είχαν απομειωθεί.

Ακόμα, ενέκρινε τροπολογία, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για Αγορά Ακίνητης Περιουσίας, να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Απορρίφθηκε επίσης η τροπολογία ΑΚΕΛ για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών που αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα καθώς και αποκοπή από την πιο πάνω ομάδα/υποομάδα του μέρους που αφορά τις δαπάνες για το ‘Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γρίβα.

Σημειώνεται ότι για τα σταυρωμένα κονδύλια η Βουλή αποφάσισε ότι θα πρέπει να ζητείται η γραπτή συγκατάθεσή της ή η γραπτή ενημέρωσή της ανά εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €11.759,3 εκατ. και έξοδα €11.296,0 εκατ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0,46 δισ., δηλαδή 1,7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κ.λ.π.), αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023 και να φθάσουν στα €1.273,4 εκατ., σε σύγκριση με €1.137,6 εκατ. το 2022.

Της Ελένης Χαραλάμπους