You are here

Εισηγήσεις ΟΠΟΚ για διαχείριση αποβλήτων ελαστικών οχημάτων

24/06/2022 20:37

Την πλήρη υιοθέτηση των σχετικών συστάσεων που καταγράφονται σε Ειδικές Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής διαχειριστικών και περιβαλλοντικών ελέγχων για την διαχείριση αποβλήτων ελαστικών οχημάτων, ζήτησε από τη Βουλή την Παρασκευή, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΠΟΚ αναφέρεται σε «συστημικά και διαρθρωτικά προβλήματα περιβαλλοντικής πολιτικής κάτω από τις στάχτες σωρών αποβλήτων ελαστικών οχημάτων».

Η ΟΠΟΚ συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, κατά την οποία ζήτησε «την πλήρη υιοθέτηση των σχετικών συστάσεων που καταγράφονται σε Ειδικές Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής διαχειριστικών και περιβαλλοντικών ελέγχων για την διαχείριση αποβλήτων ελαστικών οχημάτων».

Προστίθεται, ότι επεσήμανε τη σημαντική μείωση των συνολικών δαπανών περιβαλλοντικής προστασίας στο δημόσιο τομέα και τη διαχρονική διακύμανση τους σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέρο όρο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ζητώντας παράλληλα την άμεση, πλήρη και ορθή στελέχωση του Τμήματος Περιβάλλοντος, με στόχο την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες πηγάζουν από το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ.

Η ΟΠΟΚ, αναφέρει η ανακοίνωση, «εισηγείται επίσης την επαναξιολόγηση του τρόπου καταβολής του τέλους διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών, ώστε να μην προκαταβάλλεται ολόκληρο το ποσό πριν την ολοκλήρωση της διαχείρισης τους».

Εισηγείται επίσης την καταβολή του κόστους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων ελαστικών που έχει ήδη καταβάλει το Κράτος, όπως προβλέπεται από τον περί της Περιβαλλοντικής Ευθύνης όσον αφορά την Πρόληψη και την Αποκατάσταση Περιβαλλοντικής Ζημιάς Νόμο του 2007 έως 2021, από τους ιδιοκτήτες τους και κυρίως από φορείς, «οι οποίοι επί σειρά ετών δεν φαίνεται να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων ελαστικών».