You are here

Εκπρόσωπος: Οι επισημάνσεις εποπτών επιβεβαιώνουν τον προσανατολισμό προέδρου

23/03/2019 16:14

Οι επισημάνσεις που γίνονται στην έκτη μετα-μνημονιακή επισκόπηση της κυπριακής οικονομίας σχετικά με την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων  είναι οπωσδήποτε ορθές και επιβεβαιώνουν τον ευρύτερο προσανατολισμό του προέδρου και της κυβέρνησης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι μέσα από την επισκόπηση της κυπριακής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ταυτόχρονα από το ΔΝΤ προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και επισημάνσεις.

«Γενικά διαπιστώνεται για μια ακόμα φορά η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί στην οικονομία της χώρας μας. Όπως σημειώνεται, παρά μια κάποια κόπωση στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η Κύπρος ξεχωρίζει και το 2019 με ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 4%», αναφέρει.

Προσθέτει ότι πράγματι, είναι καιρός να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση τόσο για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι σημαντικό επίσης, συμπληρώνει, να εγκριθούν και να προωθηθούν προτάσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Όπως διαπιστώνει η επισκόπηση των Εποπτικών Αρχών, μεγάλης σημασίας είναι και η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ πρωταρχικής σημασίας είναι και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ στην οποία, παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση, προχωρά με συνέπεια», αναφέρεται.

Αναφορικά με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι  εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ανοιχτή πρόκληση στην οικονομία.

« Όπως ακριβώς καταγράφεται στην επισκόπηση, τον τελευταίο καιρό σημειώθηκε πολύ μεγάλη πρόοδος που βελτίωσε αισθητά τη θέση των δυο μεγάλων τραπεζών. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυσε δεν επέτρεψε η βελτίωση να φτάσει στο επίπεδο που είναι αναγκαίο. Επομένως, χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ενώ πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι ο όγκος των προβληματικών δανείων δεν είναι απλά ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θέμα που εξαρτάται και πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πολιτικό σύστημα, όπως ακόμα, ευρύτερα, και η κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.