You are here

Εκπρόσωπος: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις

14/02/2020 14:24

Σε πολύ θετικό κλίμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε τα θέματα των μεταρρυθμίσεων του κράτους με του πολιτικούς αρχηγούς της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις εισηγήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου και στην αυριανή εκδήλωση υπό τον Κουντρέτ Οζερσάι, τόνισε πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για να εμποδίσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς των κατοχικών δυνάμεων που σκοπούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την Αμμόχωστο.
 
Σε δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αρχικά ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τις επαφές του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σήμερα, με συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη και πως τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις ήταν το Κυπριακό, τα ζητήματα της επικαιρότητας, οι εξελίξεις που αφορούν το ποδόσφαιρο.
 
Όπως είπε ο κ. Κούσιος, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, και σημείωσε πως γενικά οι συζητήσεις έγιναν μέσα σε θετικό και παραγωγικό κλίμα και αυτή τη φορά. Σημείωσε ότι κατά τις συναντήσεις έγιναν εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο για διάφορα θέματα, και ο πρόεδρος άκουσε με μεγάλη προσοχή τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
 
Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στάθηκε στη δήλωση του Γιώργου Περδίκη σχετικά με το Κυπριακό και το Κρανς Μοντανά. «Όπως σας έχει δηλώσει ήταν και ο ίδιος παρών και γνωρίζει καλά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κρανς Μοντανά και χαρακτήρισε ‘πολιτική αυτοχειρία’ τη συνέχιση και την επιμονή στη θέση ότι δεν είναι η Τουρκία που ευθύνεται για τη διακοπή των συνομιλιών, αλλά η δική μας πλευρά», είπε ο κ. Κούσιος.
 
Σε ερώτηση αν κάποια από τις εισηγήσεις που τέθηκαν σήμερα στον Πρόεδρο θα εφαρμοστεί, ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να τύχει πιο ενδελεχούς ενημέρωσης από τους αρμόδιους Υπουργούς για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την εισήγηση του Γιώργου Λιλλήκα για σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Κούσιος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε με θετικό τρόπο την εισήγηση του κ. Λιλλήκα, θα απασχοληθεί με το θέμα σύντομα και θα πάρει τις αποφάσεις του.
 
Ποδόσφαιρο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στη συνέχεια για το θέμα του ποδοσφαίρου ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, σήμερα διευθετήθηκε συνάντηση της Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού με την Αστυνομία. Σκοπός της συνάντησης, όπως επεσήμανε, ήταν ο συντονισμός της Αστυνομίας με την Επιτροπή για αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής και εφαρμογής των προνοιών του περί καταπολέμησης και χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων νόμου του 2017.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι η επιτροπή εφοδιάζεται και θα συνεχίσει να εφοδιάζεται με όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Αστυνομίας για να αναλάβει και η ίδια τον ρόλο που της δίδεται από τον νόμο. «Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της αστυνομίας με την επιτροπή και αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση, όπως επίσης και ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας και η ανταλλαγή πληροφόρησης για γεγονότα που θα περιέρχονται στη γνώση είτε της αστυνομίας είτε της Επιτροπής Δεοντολογίας», είπε.
 
Κυπριακό - Αμμόχωστος

Ο κ. Κούσιος απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή εκδήλωση στην Αμμόχωστο υπό την καθοδήγηση του κ. Οζερσάι, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν θέλουμε το κυπριακό να Αμμοχωστοποιηθεί, εντούτοις έχουμε ισχυρές απόψεις και είναι αταλάντευτη η θέση μας ότι, η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της οι οποίοι είναι οι μόνοι δικαιούχοι. Η κυβέρνηση», συνέχισε, «θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για να εμποδίσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς των κατοχικών δυνάμεων που σκοπούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την Αμμόχωστο».
 
Ο κ. Κούσιος είπε πως είναι γεγονός ότι ο δήμος Αμμοχώστου προβαίνει σε διάφορες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες και πρόσθεσε πως αύριο θα υπάρξει μια άτυπη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στο οδόφραγμα Δερύνειας για να εκδηλώσουν την αντίθεση τους σε οποιεσδήποτε ενέργειες είναι εναντίον της παράδοσης της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. θα υπάρξουν ψηφίσματα. Αυτά, είπε, γίνονται παράλληλα με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση.
  
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ περί πτήσεων Λονδίνου – κατεχομένων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε σχετική άμεση διάψευση από το Λονδίνου, ως εκ τούτου δεν πρέπει να μας απασχολήσει περαιτέρω».