You are here

ΕΚΤ: Ενισχύθηκε η στήριξη στη διάρκεια πανδημίας

24/06/2021 21:07

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική πολιτική συνεργάστηκαν και ενίσχυσαν η μια την άλλη γεγονός που αύξησε την αποτελεσματικότητα τους, δήλωσε η Δρ Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Δρ Σνάμπελ, η οποία έδωσε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Η πολιτική της ΕΚΤ ως απάντηση στην πανδημία COVID-19», ως προσκεκλημένη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτήν την πανδημία η νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική πολιτική λειτούργησαν μαζί και ενίσχυσαν η μια την άλλη  γεγονός που αύξησε την αποτελεσματικότητα τους κάτι που ήταν εξαιρετικά σημαντικό και πολύ διαφορετικό από την εμπειρία που είχαμε σε προηγούμενες κρίσεις».

Υπενθύμισε ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις την άνοιξη του 2020, σημειώνοντας ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη, γιατί όπως θυμάστε κατά τη διάρκεια των πρώτων λοκντάουν πολλές εταιρείες είδαν τα έσοδά τους να καταρρέουν ξαφνικά αλλά έπρεπε ακόμη να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να χρηματοδοτήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα».

Έτσι, πρόσθεσε, «βασίζονταν πραγματικά στις τράπεζες που τους έδωσαν δάνεια και λόγω των μέτρων νομισματικής πολιτικής από τη μία πλευρά και των δημοσιονομικών μέτρων από την άλλη και κυρίως της χορήγησης εγγυήσεων δανείων, οι τράπεζες ήταν πρόθυμες να δώσουν  τέτοια δάνεια και αυτό ήταν πολύ σημαντικό στην αρχική φάση της πανδημίας».

Σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε μια απότομη ανάκαμψη, είπε ότι αυτή η τάση είναι άνιση καθώς υπάρχει διαφορά  μεταξύ των διάφορων τομέων.
 
Αυτό, είπε, είναι κάτι που η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά, δηλαδή ότι ορισμένοι τομείς επλήγησαν πολύ πιο έντονα από άλλους, εξηγώντας ότι ο τομέας των υπηρεσιών πλήττεται περισσότερο από τα λοκνταουν από τον τομέα της μεταποίησης λέγοντας ότι  ειδικότερα ο τουρισμός επλήγη  πολύ δυνατά.
 
Αναφερόμενη στο πραγματικό ΑΕΠ στο ευρωσύστημα, είπε ότι φέτος αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη, αλλά σημείωσε ότι το ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στους δείκτες πριν από την κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό.
 
Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι οικονομίες έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις περιόδους του λοκνταουν κάτι που εξηγεί γιατί το ΑΕΠ μειώθηκε πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος.

Τελειώνοντας, είπε ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί με την ίδια δύναμη όπως και πριν, εάν υπάρχει άλλο κύμα της πανδημίας.