You are here

Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, υπάρχουν όμως γραφειοκρατικά κωλύματα

14/09/2019 09:31

Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, όμως υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέφερε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δοθούν λύσεις για τους επιχειρηματίες μέσα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν για "One Stop Shop" και διαδικασίες "Fast Track".
 
Χαιρετίζοντας, στη Λεμεσό, την εορταστική εκδήλωση για τα 70χρονα της ΚΕΑΝ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίαζε αναφορές σε ομιλίες που προηγήθηκαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
Διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω κάθε προσπάθεια της κυπριακής επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επενδύσεων στη βάση ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις οικονομικού περιβάλλοντος, υπέδειξε πως "το επιχειρείν θέλει, πέραν από τα κίνητρα και ταχύτητα αποφάσεων".
 
"Δίνουμε κίνητρα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις", ανέφερε, και πρόσθεσε πως "δυστυχώς, αποδεικνύεται πως μέσα από τη γραφειοκρατία υπάρχουν τέτοια κωλύματα που δεν επιτρέπουν σε σωστούς επιχειρηματίες να επενδύσουν".
 
Επεσήμανε ότι το προεδρικό σύστημα μπορεί να δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης, "όμως όσον αφορά στην υλοποίηση προγραμματικών θέσεων, θα πρέπει να υπάρχει, δυστυχώς ή ευτυχώς, η ανάλογη κοινοβουλευτική πλειοψηφία".
 
" Έτσι, νομοθετήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία αυτού του φιλικού για το επιχειρείν κλίματος, θα πρέπει να περάσουν μέσα από διαβουλεύσεις, μέσα από  πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα που αποτρέπουν πολλές φορές επιχειρηματίες από του να επενδύουν", συμπλήρωσε.
 
Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα προβλέπει το "One Stop Shop" και διαδικασίες "Fast Track", "για να δούμε πώς μπορούμε επιτέλους να ξεπεράσουμε προβλήματα που δικαιολογημένα απασχολούν τους επιχειρηματίες".
 
Αναφερόμενος στην εταιρεία ΚΕΑΝ, είπε πως κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν εκ των πιο αξιόπιστων συνεργατών εταιρειών παγκοσμίου φήμης και σε έναν εκ των πλέον σπουδαίων πρεσβευτών, τόσο της Κύπρου όσο και του κυπριακού επιχειρείν στο εξωτερικό.
 
Επιπρόσθετα, συνέχισε, η εταιρεία, διατηρώντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Κύπρο, με παράλληλη πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα, εργοδοτώντας σημαντικό αριθμό υπαλλήλων, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην τόνωση της οικονομίας του τόπου μας.
 
"Εκείνο το οποίο θα ήθελα να υπομνήσω είναι το γεγονός ότι, με τις επιχειρηματικές επιτυχίες, αλλά και την αγάπη του καταναλωτή, η εταιρεία επέδειξε διαχρονική συνέπεια σε άξιες επαίνου δράσεις και ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, εδραζόμενες στη στήριξη και την ενίσχυση των πυλώνων της υγείας, της φιλανθρωπίας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος", συμπλήρωσε.
 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, τέλος, ότι στα 70 χρόνια καταξιωμένης πορείας του, ο Όμιλος Εταιρειών ΚΕΑΝ, επιδεικνύοντας την ίδια συνέπεια στις αρχές και στις αξίες της δημιουργίας του, και προσφέροντας διαχρονικά προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και οικονομία, πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τον σεβασμό των συνεργατών και των ανταγωνιστών του και να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης.