You are here

Έτοιμη η Κύπρος για ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit

16/08/2019 14:49

Η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απευκταία περίπτωση μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου,  ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

"Στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν περάσει αποφάσεις σε διάφορους τομείς που θα επηρεαστούν άμεσα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το κακό σενάριο", σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως "η θέση της κυπριακής κυβέρνησης όπως και του συνόλου της ΕΕ είναι ότι είναι επιθυμητό και αναγκαίο να υπάρξει κάποια συμφωνία. Θα είναι επιζήμια η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία".

Παράλληλα, ανέφερε, η θέση της κυβέρνησης είναι επίσης ταυτόσημη με τη θέση της ΕΕ ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέσω επίπονων και μακρών διαπραγματεύσεων είναι αυτή η οποία θα πρέπει να ισχύσει και δεν υπάρχει δυνατότητα για κάποια άλλη συμφωνία.
 
Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική και ότι θα βρεθεί μια συνεννόηση ανάμεσα στην καινούργια βρετανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, λέγοντας πως "ακόμα και για την απευκταία περίπτωση μιας άτακτης αποχώρησης,  αφού εδώ και καιρό έχει προβάλει και αυτό το ενδεχόμενο, για αυτό τον λόγο η κυβέρνησή μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα".
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια πολύ καλή συμφωνία, η οποία φροντίζει τόσο για τους Βρετανούς στην Κύπρο όσο και για τους Κύπριους στη Βρετανία αλλά και για τις σχέσεις γενικότερα ανάμεσα στις δυο χώρες, με δεδομένη την ιδιομορφία της παρουσίας Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
 
Η επιδίωξη θα είναι σε περίπτωση που δεν υπάρξει γενική συμφωνία να ισχύσει αυτή η διμερής συμφωνία, ανέφερε, σημειώνοντας πως  το βέλτιστο θα είναι να ισχύσει η γενική συμφωνία της οποίας μέρος αποτελεί και η κυπρο-βρετανική συμφωνία.
 
Οσον αφορά τα ζητήματα που επηρεάζουν τους Βρετανούς πολίτες στην Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες στη Βρετανία και κυρίως τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στις περιοχές των Βάσεων είπε πως αυτοί πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση φροντίζει να μην επηρεαστούν δυσμενώς.