You are here

Εβδομάδα αποφάσεων για ξεκλείδωμα των μέτρων

22/02/2021 18:18

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες, για την κατάρτιση του νέου πλάνου ξεκλειδώματος της οικονομίας μέσα από νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μετά τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας την Κυριακή σημειώθηκαν 107 νέα κρούσματα σε σύνολο 35,028 ελέγχων, με το ποσοστό θετικότητας να μειώνεται στο 0,31%.

Την Τετάρτη το πρωί, τα μέλη της συμβουλευτικής και επιδημιολογικής ομάδας θα παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις, ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα μετά και τις αντιδράσεις των πολιτών λόγω της κούρασης που παρατηρείται από τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα και οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο στα κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους ασκούν πιέσεις προς το Προεδρικό.

Η επιδημιολογική ομάδα είχε σήμερα σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας για ανταλλαγή απόψεων ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων ώστε να καταλήξουν σε κοινή πρόταση την οποία θα παρουσιάσουν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και των πολιτικών αρχηγών.

Αν και η θέση τους είναι όπως η άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνεται με προσεκτικά βήματα εντούτοις μετά τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται ότι ευνοούν περαιτέρω χαλαρώσεις.

Μεταξύ των χαλαρώσεων που προκρίνουν είναι και η επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης αλλά μετά τις 15 Μαρτίου λόγω του κινδύνου μετάδοσης του ιού από τις μαζικές οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις που είθισται να λαμβάνουν χώρα την Τσικνοπέμπτη (4 Μαρτίου) και την εβδομάδα των αποκριών μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Μετά τις έντονες πιέσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Τώρα εάν θα είναι σε δύο στάδια θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες.

Της Ηρως Ευθυμίου