You are here

Γοργοί ρυθμοί για ψηφιακές υπηρεσίες εμπιστοσύνης

20/05/2023 06:00

Στην αναγκαιότητα των ψηφιακών υπηρεσιών εμπιστοσύνης (digital trust services) αναφέρεται σε συνέντευξη της στη StockWatch, η Digital Trust Services Manager της JCC Payment Systems Ltd, Μαρία Καλλή.

Η κ. Καλλή αναφέρεται στο τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και εξηγεί τον ευρωπαϊκό κανονισμό eIDAS (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014) και την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή η οποία αναγνωρίζεται ως νομικά ισοδύναμη της χειρόγραφης υπογραφής.

Μιλά ακόμη για την κυπριακή ηλεκτρονική ταυτότητα (eID), η οποία αποτελεί επίσημο εργαλείο του κράτους και συνοδεύεται από το πιστοποιητικό αυθεντικότητας και το πιστοποιητικό εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, αλλά και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.

Το eID αναμένεται εξάλλου να «ξεκλειδώσει» την κυβερνητική πύλη CYLogin για τους πολίτες, καθώς με το πιστοποιητικό αυθεντικότητας οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η πύλη.

Αναφέρεται ακόμη στις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού για τον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών εμπιστοσύνης, αλλά και το τι ακολουθεί σε βάθος πενταετίας για τον τομέα.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην άφιξη του αναθεωρημένου κανονισμού eIDAS 2.0 ο οποίος εισάγει την έννοια του ψηφιακού πορτοφολιού για αποθήκευση επίσημων εγγράφων όπως το δελτίο ταυτότητας.

Σε σχέση με την εξοικείωση των πολιτών με τις ψηφιακές υπηρεσίες εμπιστοσύνης, η κ. Καλλή σημειώνει τη θετική ανταπόκριση του κοινού σε σχετικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται.

«Με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση ο κάθε πολίτης μπορεί να κατανοήσει τόσο το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ψηφιακές υπηρεσίες εμπιστοσύνης όσο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν οι υπηρεσίες αυτές», σημειώνει.

Λύνονται τα χέρια επιχειρήσεων

Όσον αφορά το πώς αντιμετώπισαν οργανισμοί και επιχειρήσεις τις ψηφιακές υπηρεσίες εμπιστοσύνης, η κ. Καλλή αναφέρει ότι οργανισμοί και επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν το όφελος των υπηρεσιών, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο.

Παρατηρεί ωστόσο, ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελείται από πολλαπλές ταχύτητες όσον αφορά την εξοικείωση με την τεχνολογία.

Σε σχέση με άλλες χώρες και το που βρίσκεται η Κύπρος στην καινοτομία και εφαρμογή τέτοιων υπηρεσιών, σημειώνει ότι ήδη αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε μεγάλη ή πλήρη υιοθέτηση των ψηφιακών υπηρεσιών εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, τα περισσότερα κράτη μέλη ήδη υιοθέτησαν την ηλεκτρονική ταυτότητα, προσθέτει.

Η πανδημία, παρατηρεί, επιτάχυνε την ανάπτυξη ψηφιακών λειτουργιών και την υιοθέτηση νέων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες εμπιστοσύνης.

Εξ ου και το ενδιαφέρον των κυπριακών επιχειρήσεων για υιοθέτηση των ηλεκτρονικών υπογραφών, αυξήθηκε ραγδαία κατά την πανδημία του Covid-19.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου