You are here

Γύρισαν πλάτη στο AstraZeneca οι πολίτες

08/04/2021 16:22

Πλάτη στο εμβόλιο AstraZeneca φαίνεται ότι γύρισαν πολλοί πολίτες μετά τα χθεσινά γεγονότα και κυρίως την ανακοίνωση ότι συνδέεται, πολύ σπάνια μεν, με περιπτώσεις θρομβώσεων. Κι αυτό καταγράφεται πλέον στο μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών να διευθετήσουν ραντεβούγια εμβολιασμό μέσα από την ηλεκτρονική Πύλη εμβολιασμών του ΓεΣΥ και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε στη StockWatch η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου, από χθες το απόγευμα γύρω στις 5 η ώρα που άνοιξε ξανά η Πύλη εμβολιασμού μέχρι το μεσημέρι σήμερα, είχαν κλείσει μόνο 7,200 ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca, από τις 16.000 που ήταν διαθέσιμα από χθες. Δηλαδή το ενδιαφέρον για τα διαθέσιμα εμβόλια περιορίστηκε σε ένα ποσοστό της τάξης του 45%.

Ωστόσο η προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών συνεχίζεται κανονικά. Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, η Πύλη εμβολιασμών θα ανοίξει αύριο Παρασκευή, με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna και AstraZeneca) για την ηλικία των 60 χρόνων και άνω και το Σαββάτο για την ηλικία των 59 χρόνων και άνω. Την Κυριακή η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει για τις εμπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί στις 8.00 η ώρα όταν άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού μέσα σε δυο λεπτά εξαντλήθηκαν τα 3.931 ραντεβούπου ήταν διαθέσιμα για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Στη συνέχεια η Πύλη έπεσε με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετα16.000 εμβόλια της AstraZeneca.Η Πύλη μετά που διορθώθηκε το πρόβλημα άνοιξε ξανά χθες στις 5.00 το απόγευμα.

Μαζί με την Πύλη εμβολιασμών έπεσε καιτο σύστημα του ΓεΣυ αφού είναι συνδεδεμένα στην ίδια πλατφόρμα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς που είχαν προγραμματισμένες επισκέψεις και θεραπείες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης δημιουργήθηκε πρόβλημα με την παροχή φαρμάκων από φαρμακεία συνδεδεμένα με το ΓεΣΥ.

Το σύστημα αποκαταστάθηκε γύρω στις 3.30 χθες το απόγευμα.

Πήρε μέτρα, λέει το Υφυπουργείο

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια και κάλεσε τους πολίτες να τα αξιοποιήσουν.

Επανέλαβε ότι το σύστημα κατέρρευσε λόγω της υπερφόρτωσης.«Χθες είχαμε περίπου 400 αιτήματα για το ίδιο εμβόλιο την ίδια ώρα την ίδια ημέρα ανά δευτερόλεπτο», επεσήμανε.

Διευκρίνισε ότι «γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να συμβεί ένα παρόμοιο τεχνικό πρόβλημα τις επόμενες ημέρες». Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε λάβει τα μέτρα μας, έχουμε αναβαθμίσει το σύστημα όμως η Πύλη εμβολιασμού έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται 50 χιλ. 80χιλ. και 100χιλ. την ημέρα και όχι 30.000 μέσα στα πρώτα δύο λεπτά».

Υπέδειξε ότι «στην τεχνολογία ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι δεν θα συμβεί το αναπάντεχο».

Απέρριψε το ενδεχόμενο να χαθούν δεδομένα των ασθενών εάν πέσει το σύστημα σε ώρες αιχμής. Την πιο πάνω ανησυχία κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Δρ Σωτήρης Κούμας, σε δηλώσεις του στη StockWatch.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, σε αυτό είμαι απόλυτος. Άλλο είναι να μην αντέξει την υπερφόρτωση η πλατφόρμα και άλλο να χαθούν δεδομένα», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Κόκκινος, είπε ότι «το ζητούμενο είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί όλα τα εμβόλια και να τα αξιοποιήσει. Και εγώ έχω κλείσει ραντεβού για το AstraZeneca», σημείωσε. 

Της Ηρώς Ευθυμίου