You are here

Χ. Σταυράκης: Υπεραμύνθηκε των διαβατηρίων που έδωσε

21/01/2021 14:07

«Δεν ήταν μόδα οι πολιτογραφήσεις, όπως είναι σήμερα, όταν ήμουν εγώ Υπουργός, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, καταθέτονταςπριν από λίγο στην Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις.

Πρόσθεσε ότι,όπως ενημερώθηκε,κατά τη διάρκεια της τότε πενταετίας δόθηκαν μόνο 140 διαβατήρια και άρα αναλογικά στα τρία χρόνια που διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών (Μάρτιο 2008 – Ιούλιο 2011) είχαν δοθεί μόνο 100 διαβατήρια.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου, εάν συμμετείχε σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκαν κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις απάντησε ότι δεν θυμάται και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα ήταν του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «στο μόνο κίνητρο που έχω λάβει την απόφαση για αλλαγή των κανονισμών επί υπουργίας μου (14.1.2011) ήταν για την πρόνοια με τα εξαρτώμενα οικονομικά άτομα (τέκνα και συζύγους), να τους παρέχονται διαβατήρια».

Παραδέχθηκε ότι έχει μερίδιο ευθύνης ως ΥΠΟΙΚ, διότι δεν είχαν θεσπιστεί κανονισμοί που να διέπουν το επενδυτικό πρόγραμμα, όταν το μέλος της Επιτροπής Παύλος Ιωάννου παρατήρησε ότι κανονισμοί έγιναν το 2020 ενώ η πρόνοια υπήρχε από το 2007.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής είπε ότι δεν υπήρχε πίεση από κάποιο για να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχε πίεση ούτε και παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Παραδέχθηκε ότι «κενά και παραλείψεις στη λειτουργία του προγράμματος σίγουρα μπορεί να είχαν γίνει, αλλά στα 3,5 χρόνια που ήμουν Υπουργός αλλά και στα πέντε χρόνια (σημ.: της διακυβέρνησης Χριστόφια)είχαν γίνει πολύ λίγες πολιτογραφήσεις ενώ ο ξένος Τύπος δεν ήταν αρνητικός και δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα από την ΕΕ».

Όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον είχε δεχθεί ποτέ πιέσεις από ιδιωτικούς φορείς ή παρόχους στη διαδικασία, απαντήσε  ότι θυμάται μόνο μια περίπτωση. Όπως είπε, επρόκειτο για ένα σημαντικό πελάτη ενός μεγάλου ελεγκτικού γραφείου στην Κύπρου, η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ελεγκτικό γραφείο, το όνομα του οποίου έδωσε γραπτώς στην Ερευνητική Επιτροπή, είχε επικοινωνήσει μαζί του ζητώντας επανεξέταση, καθώς επρόκειτο για μεγάλο πελάτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, ο ίδιος τους απάντησε πως αν κατάφερναν να πείσουν τους υπηρεσιακούς δεν θα έφερνε ένσταση, όπως κι έγινε. «Οι υπηρεσιακοί», πρόσθεσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, «πείστηκαν αλλά μετά δεν ξέρω αν η αίτηση αυτή εγκρίθηκε τελικά από το Υπουργικό Συμβούλιο διότι αποχώρησα από το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Σταυράκης, υπεραμυνόμενος της δικής του υπουργίας είπε «ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι πολιτογραφήσεις γίνονταν για άτομα που διέμεναν ήδη τρία χρόνια στην Κύπρο και είχαν ήδη αποκτήσει μόνιμη παραμονή και ύστερα αποφάσισαν να βγάλουν κυπριακό διαβατήριο. Είμαι περήφανος που επί δικής μου υπουργίας γνωστή μεγάλη τράπεζα στην Κύπρο που ανήκει σε ξένους,οι πολιτογραφήσεις έγιναν με αυτό τον τρόπο» Εξήγησε ότιοι επενδυτές ήταν τρία χρόνια στην Κύπρο και ύστερα προχώρησαν σε αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Εξέφρασε ταυτόχρονα κατανόηση για τις επόμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν και διαφοροποίησαν το πρόγραμμα λόγο της οικονομικής κρίσης λέγοντας ότι «εγώ καταλαβαίνω την πίεση που ένιωθαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες λόγω της οικονομικής κρίσης».

Προηγουμένως κατέθεσε στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής που είπε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ανάμιξη με την παραχώρηση διαβατηρίων.

Της Ηρώς Ευθυμίου