You are here

Η επόμενη μέρα του προϋπολογισμού

14/12/2017 15:13
Την αποτελεσματικότητα του κρατικού προϋπολογισμού σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων αμφισβητούν τα κόμματα την επόμενη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά, με τις αντιδράσεις να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς,

Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα αναφέρει ότι παρά τις θεμιτές διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τριήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις, πιστώνοντας την εξέλιξη σε όλα τα κόμματα.

Στέλνει παράλληλα, το μήνυμα ότι με την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ότι η Ασφάλεια, η Σταθερότητα και η οικονομική Ανάπτυξη που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητές.

Την ψήφιση του προϋπολογισμού χαιρέτισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για κλίμα συναίνεσης παρά την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Θέλουν καλύτερη κατανομή κονδυλίων

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε δήλωση του ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός, που ψήφισε χθες η πλειοψηφία της βουλής, ακολουθεί την φιλοσοφία της κυβέρνησης των πέντε τελευταίων χρόνων, η οποία έχει οδηγήσει σε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται πάνω σε γερά θεμέλια και οργανωμένο προγραμματισμό.

Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης αυτής, όπως υποστήριξε, προέρχεται από την πώληση διαβατηρίων σε ξένους που μπορεί να βοηθήσει προσωρινά την οικονομία, αλλά όχι σε βάθος χρόνου, σημείωσε.

«Θα θέλαμε», είπε, «να υπάρξει μια καλύτερη κατανομή των κονδυλιών στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε από την μια να ξεπεραστεί το χάσμα, είτε να σμικρυνθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πλουσίων και όλων των υπολοίπων και από την άλλη να στηριχθούν σημαντικοί τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ανάγκη για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Είναι γι΄ αυτό το λόγο, λοιπόν, που έχουμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Αλληλεγγύη: Σκυτάλη στον Παπαδόπουλο

Με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τροπολογίες που έγιναν, το Κίνημα Αλληλεγγύη, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν πως ό,τι έγινε και ότι έχει ειπωθεί, υπηρετεί κάποιο σκοπό.

«Συνακόλουθα ό,τι λέχθηκε και ό,τι έγινε, πρέπει να συνοδευτεί με τα αναγκαία μέτρα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας γιατί είναι τότε που οι μειώσεις που έγιναν δεν θα παραμείνουν στο χαρτί, αλλά θα επανέλθουν ως δριμύτερες αυξήσεις του μισθολογίου στο άμεσο μέλλον», σημειώνεται.

«Για να μη συνεχίσει ο πολίτης να πληρώνει το χαράτσι της αδράνειας των κυβερνώντων ας δώσουν οι τελευταίοι τη σκυτάλη στις δυνάμεις της αλλαγής του Νικόλα Παπαδόπουλου οι οποίες μέσα από τις συγκροτημένες προτάσεις τους θέλουν και μπορούν να φέρουν την πολυπόθητη αλλαγή», προστίθεται.

Οικολόγοι: Ανεπαρκής ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2018 έχει έντονα στοιχεία ανεπάρκειας ως προς τα θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και την κατάργηση των προκλητικών προνομίων νυν και πρώην αξιωματούχων της πολιτείας και της διοίκησης, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

«Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δεν μπορούσαμε παρά να επισημάνουμε ως λάθος την απόρριψη των τροπολογιών που καταθέσαμε και προνοούσαν περικοπές αχρείαστων κονδυλίων και πολλαπλών προνομίων των κρατικών αξιωματούχων», σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι ο προϋπολογισμός επιτρέπει τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Το κόμμα εκφράζει βεβαιότητα πως η επόμενη κυβέρνηση, στην προεδρία Νικόλα Παπαδόπουλου θα λειτουργήσει αποφασιστικά, ώστε ο προϋπολογισμός κατά την υλοποίησή του να αποκτήσει ένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θετικό πρόσημο.

Μ.Χ.