You are here

Η Βουλή ψήφισε σε νόμο το σύστημα «πληρώνω όσο πετώ»

21/10/2021 21:03

Με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 3 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση στον νόμο περί αποβλήτων, που προωθεί περαιτέρω την ανακύκλωση και την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ».

Σκοπός του νόμου είναι να καθοριστεί η υποχρέωση των αρχών τοπικής διοίκησης για ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, να θεσπιστούν αδικήματα σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων, που αφορούν τα δημοτικά απόβλητα, να θεσπιστεί η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης αυτών, καθώς και να δοθεί η απαραίτητη εξουσιοδότηση για έκδοση κανονισμών που να προβλέπουν ειδικότερες ρυθμίσεις αναφορικά με το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ».

Ειδικότερα, με το υπό αναφορά νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων εισαγωγή του όρου «δημοτικά απόβλητα» και του ορισμού αυτού και θέσπιση της υποχρέωσης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και για ορισμό επιθεωρητών για σκοπούς ελέγχου.

Επίσης θέσπιση ποινικών αδικημάτων, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων, που αφορούν τα δημοτικά απόβλητα, καθώς και της δυνατότητας εξώδικης ρύθμισης αυτών.

Ακόμα, παροχή της δυνατότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο για έκδοση κανονισμών για τη ρύθμιση της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι με τη νομοθεσία θα ανοίξει η πόρτα για εφαρμογή πολιτικών, που έπρεπε να εφαρμοστούν από το 2004 για προώθηση ανακύκλωσης, οικιακών αποβλήτων γιατί έχουμε πολύ ψηλούς στόχους από την ΕΕ και είμαστε πολύ πίσω. Ανέφερε ότι η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετώ» θα γίνει σε μετέπειτα στάδιο.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάνης ανέφερε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η νομοθεσία γιατί επιβάλλει νέες ποινές και νέα εξώδικα, την ώρα που υπάρχουν νομοθεσίες για το περιβάλλον που δεν εφαρμόζονται.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης  χαιρέτισε την προώθηση για ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την εφαρμογή του συστήματος πληρώνω όσο πετώ που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στον δήμο Αγλαντζιάς. Είπε επίσης ότι με την ψήφιση της νομοθεσία θα μπορέσουμε να αντλήσουμε κονδύλια από το ταμείο συνοχής της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι ο νόμος θα επιβαρύνει τους πολίτες στα πρώτα στάδια και θα επιβαρυνθούν αυτοί που δεν θα το εφαρμόσουν σωστά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει εκστρατεία επιμόρφωσης για την εφαρμογή του, ενώ σημείωσε ότι θα χρειαστούν ακόμα να γίνουν πολλές αλλαγές.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι ο νόμος είναι πολύ σημαντικός γιατί θα ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση και θα ενημερωθεί ο κόσμος για τον σωστό διαχωρισμό αποβλήτων. Είπε επίσης ότι έγιναν σημαντικά βήματα για ενίσχυση των ορεινών περιοχών, ώστε να μην υπάρξει μείωση των εσόδων τους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι είναι ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο στην προσπάθεια να πετύχουμε ανακύκλωση και προστασία του περιβάλλοντος και ότι η Κύπρος υστερεί σημαντικά στη μείωση και επαναχρησιμοποίηση και δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα «πληρώνω όσο πετώ» που εφαρμόζεται ήδη στο δήμο Αγλαντζιάς και είπε ότι ήταν θύμα της επιτυχίας του, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα έσοδα του δήμου και να εξετάζεται η επιβολή επιπλέον τέλους στους δημότες.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι δεν επιτρέπει η συνείδησή του να ψηφίσει αυτά τα δρακόντεια μέτρα που προβλέπουν μεγάλες χρηματικές ποινές και κάνουν ζημιά στους νοικοκυραίους.