You are here

Η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

24/11/2022 20:16

Με 31 ψήφους υπέρ και μια κατά η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ).

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €111.901.390 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Ειδικότερα, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν, εκτός από τα διαχειριστικά έξοδα, πρόνοια ύψους €46 εκατομ. για την παραχώρηση δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, από την οποία ποσό ύψους €40 εκατομ. αφορά δάνεια για σπουδές, ποσό ύψους €1,5 εκατομ. αφορά δάνεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ποσό ύψους €4,5 εκατομ. αφορά δάνεια επαγγελματικής δραστηριοποίησης. 

Επίσης, περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €22,7 εκατομ. για επιχορήγηση επιτοκίου, καθώς και ποσό ύψους €2,6 εκατομ. για έξοδα και προμήθειες τραπεζών.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού του ΚΦΙΚΒ προέρχονται από χορηγία ύψους €28 εκατομ., από προσόδους από τους τόκους εκδοθέντων δανείων του Σχεδίου Φερεγγυότητας ύψους €4,5 εκατομ., από αποπληρωμή εκδοθέντων δανείων ύψους €33,5 εκατομ., καθώς και από αναλήψεις δανείων εσωτερικού ύψους €46 εκατομ. σε σχέση με άτοκα δάνεια από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας για το Σχέδιο Φερεγγυότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος σε παρέμβαση στην Ολομέλεια είπε ότι ο Φορέας έχει συνεισφέρει πολλά στον προσφυγικό κόσμο αλλά σίγουρα υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν και επεσήμανε το γεγονός ότι από τα 111 εκ που δαπανά ο Φορέας , η απορρόφηση φτάνει μόνο στο 80%.

Ανέφερε ότι σίγουρα ανάγκες υπάρχουν και πρέπει ο Φορέας να έρθει με προγράμματα και επιδοτήσεις όπως υποσχέθηκε ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ είπε ότι σε πολλά διαθέσιμα σχέδια κάποιοι πρόσφυγες δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι και ότι πρέπει να επισπευστούν και οι διαδικασίες προς διευκόλυνση των πολιτών.