You are here

Κ. Καδής: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές

23/03/2019 15:31

Tην πρόθεση για νέα προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης με ιδιαίτερη στόχευση στις ορεινές μας περιοχές, στα ενεργητικά συστήματα προστασίας της γεωργικής παραγωγής και την στόχευση για ενδυνάμωση του ισοζυγίου παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, ανακοίνωσε ο υπουργός γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργανώνει το Δημοκρατικό Κόμμα σε συνεργασία με την Παναγροτική Ένωση Κύπρου.
 
Ο υπουργός γεωργίας ανέφερε επίσης ότι προς ενδυνάμωση της θέσης του αγρότη στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων και βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος, μέσα από την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που παρατηρούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών και διατροφικών προϊόντων ετοιμάστηκε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

 
Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι η οικονομική κρίση, αύξησε το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και έχει οδηγήσει αρκετούς νέους να δραστηριοποιηθούν στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
 
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καθοδική πορεία του τομέα κατά την τριετία 2012-2014 έχει οριστικά ανακοπεί και από το 2015 σημειώνει άνοδο, συμβαδίζοντας με την πορεία της ευρύτερης οικονομίας του τόπου μας.
 
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η πορεία αυτή δεν είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών και μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας και της ενίσχυσης της θέσης του αγρότη σε αυτήν.
 
Ο υπουργός γεωργίας αφού ανέφερε ότι κάθε καλόπιστος κριτής, μπορεί να διαπιστώσει τη φιλοαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, σημείωσε ότι το υπουργείο γεωργίας σε συνεργασία με το ευρύτερο αγροτικό κίνημα, βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης επιπρόσθετων πολιτικών και μέτρων, που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες δραστηριοποίησης των αγροτών και θα δώσουν κίνητρα σε αυτούς για περαιτέρω ενίσχυση, τόσο της δικής τους θέσης όσο και της οικονομίας του τόπου.

  
Σύμφωνα με τον υπουργό γεωργίας από τα μέτρα αυτά ξεχωρίζουν η απεξάρτηση της άρδευσης από τις καιρικές συνθήκες, με την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού, τη δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης, την παροχή κινήτρων για κατασκευή ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης από ομάδες γεωργών, τον περιορισμό στις απώλειες των δικτύων και άλλα στοχευμένα μέτρα.
 
Πρόσθεσε την μεταρρύθμιση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Γεωργίας, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλισης δίκαιο και καθολικό, που θα αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους που επηρεάζουν σήμερα τη γεωργική παραγωγή και θα αποζημιώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους αγρότες μας.
 
Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση της ζημιογόνας Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι  προωθείται η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, ώστε να λειτουργεί αναβαθμισμένα και ορθολογικά και να ωριμάσει τις συνθήκες ανάληψης της εμπορίας των πατατών μας από τους ίδιους τους παραγωγούς μας.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στη βελτίωση της σήμανσης των κυπριακών γεωργικών προϊόντων, με τη σύσταση νομοθεσίας για καθιέρωση του κυπριακού σήματος για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.
 
Τέλος ο υπουργός γεωργίας είπε ότι ο συνεχής και ειλικρινής διάλογος για όλα τα δύσκολα και σοβαρά θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο, αποτελεί αφετηρία για την επιτυχή αντιμετώπιση και την ορθολογική διαχείρισή του και επικαλέστηκε ως αδιάσειστη απόδειξη τη συναίνεση που επιτεύχθηκε, παρά τις επιμέρους αντίθετες απόψεις, μεταξύ όλων των αγροτικών οργανώσεων, των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων και της Κυβέρνησης για τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις.