You are here

Κ. Πετρίδης: Ενδεχόμενοι κίνδυνοι από απόφαση Ανωτάτου για δημοσίους

11/12/2019 19:51

Ικανοποίηση για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, εξέφρασε ο  υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συνέστησε υπομονή αναγνωρίζοντας εντούτοις ότι «θα δημιουργηθούν δημοσιονομικοί κίνδυνοι».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναμένουμε, αλλά είναι μια σημαντική απόφαση που θα καθορίσει αρκετά πράγματα στο δημοσιονομικό τοπίο».

Στις πρώτες του δηλώσεις στη βουλή μετά το πέρας της συνεδρίας της ολομέλειας  τόνισε ότι «η ψήφιση, του προϋπολογισμού επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει την σταθερότητα και την θωράκιση της οικονομίας. Με πνεύμα σύνεσης και συναίνεσης, μπορούμε να οδηγήσουμε την χώρα μας μπροστά» σημείωσε.

Τα πλεονάσματα, είπε, χρησιμοποιούνται για μείωση του δημόσιου χρέους το οποίο επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές.

Ερωτηθείς αν ενόψει της κριτικής που ασκήθηκε από τα κόμματα για τον προϋπολογισμό του 2020 και του γεγονότος ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν καταρτίστηκε υπό την πολιτική του καθοδήγηση, σκέφτεται να προσεγγίσει διαφορετικά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021, ο υπουργός οικονομικών είπε πως ο κάθε προϋπολογισμός είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο καθώς οι συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες.

 Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2020, όπως και οι προηγούμενοι, μετά την κρίση προϋπολογισμοί, έχουν διασφαλίσει τη σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι εξασφαλίσαμε από τους οίκους αξιολόγησης 9 βαθμίδες αναβάθμισης, έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία την κυπριακής οικονομίας, έχουμε πλεονάσματα που επιτρέπουν να μειώσουμε το δημόσιο χρέος ώστε να μην κληρονομήσουν δυσβάστακτα χρέη.

 «Αυτή την συνέπεια, αυτή την ευρεία πολιτική συνέπεια την οποία ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια πρέπει να ακολουθηθεί και στο μέλλον καθώς αυτό σημαίνει αξιοπιστία της χώρας και σοβαρή οικονομική πολιτική», πρόσθεσε.

 Περαιτέρω διευκρίνισε ότι επιμέρους αλλαγές στον προϋπολογισμό, ανάλογα με τις συναινέσεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας, «μπορούν να υπάρξουν, υπάρχει ευελιξία αλλά πρέπει να εξεταστούν».

Πρόσθεσε ακόμα πως η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μέσω της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής είναι κάτι που θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε.

 Ερωτηθείς αναφορικά με τις δαπάνες για το ΓεΣΥ, ο κ. Πετρίδης είπε πως η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που κατέθεσε στη βουλή και τον προϋπολογισμό και τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την υγεία απέδειξε την αποφασιστικότητα της ώστε το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους να ενισχυθεί και με ένα σύστημα υγείας.

Πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ιδίου του σχεδίου υγείας, είπε προσθέτοντας ότι γίνεται πολύ εντατική δουλειά και από το υπουργείο και τους οργανισμούς που διαχειρίζονται το σχέδιο και δήλωσε βέβαιος ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

Της Ηρώς Ευθυμίου