You are here

Κανονικά στις 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

28/11/2022 14:41

Κανονικά θα διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές την 18η Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε τη Δευτέρα, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και εξέτασε την πορεία των διαδικασιών που αφορούν στις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενόψει και ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της ανάγκης να συμβαδίζει η Ιερά Σύνοδος με τις υποχρεώσεις της που υπαγορεύονται από τη σχετική νομοθεσία, αλλά και τις υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων αποφάσισε όπως όλοι όσοι επιθυμούν να μην συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στους Εκλογικούς Καταλόγους απευθυνθούν με αίτημα διαγραφής ως διαλαμβάνει επί τούτου η σχετική Ανακοίνωση, η οποία έχει ήδη εκδοθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να είναι σε θέση να διεξαγάγει έγκυρα και έγκαιρα τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι η άσκηση των δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων και η διαγραφή από τους Εκλογικούς Καταλόγους, που θα καταρτιστούν για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, θα ολοκληρωθεί μέχρι και αύριο Τρίτη, η ώρα 12.00.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία της Κύπρου καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, το οποίο επιθυμεί για οποιοδήποτε λόγο το όνομα του να μην περιλαμβάνεται και/ή να αφαιρεθεί από τους Εκλογικούς Καταλόγους των επερχόμενων Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, να αποστείλει  τo αίτημα του με τίτλο «Αφαίρεση από  τους Εκλογικούς Καταλόγους για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές 2022» μέχρι και αύριο Τρίτη, η ώρα 12.00 μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγραφή, θα πρέπει να αποστέλλεται το αίτημα του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] δίδοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του εκλογέα προκειμένου να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση και η διαγραφή του.

Με την ικανοποίηση του δικαιώματος και τη διαγραφή, θα αποστέλλεται σχετική επιβεβαίωση  διαγραφής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πολίτη που αιτήθηκε.

Μετά την πιο πάνω προθεσμία, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, αφού γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις/ αφαιρέσεις, θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση των Εκλογικών Καταλόγων, που θα αναρτηθούν για σκοπούς υποβολής τυχόν ενστάσεων.

Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, τελεστεί το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα προϊσταμένου του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε, παράλληλα, ότι λόγω των απρόβλεπτων θεμάτων που προέκυψαν και της υπέρβασης των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων η Ιερά Σύνοδος, με την απαιτούμενη προς τροποποίησίν της Καταστατικής διάταξης πλειοψηφία, αποφάσισε να μην δεχθεί αιτήσεις για εγγραφή αλλοδαπών ορθοδόξων Χριστιανών στους Εκλογικούς Καταλόγους, ούτως ώστε να  μπορούν να διεξαχθούν οι Εκλογές εντός των προβλεπόμενων υπό του Καταστατικού Χάρτη χρονικών ορίων.

«Οι εκλογές θα γίνουν 18 Δεκεμβρίου χωρίς την εγγραφή αλλοδαπών. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν. Οι Κύπριοι οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους μπορούν να κάνουν την αίτηση τους, γιατί θα υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα για να μπορούν να εγγραφούν οι Κύπριοι. Οι άλλοι θα εξεταστούν τα πιστοποιητικά τους που δεν υπάρχει ο χρόνος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιο ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης για να μη εγγραφούν ομόδοξοι μας άλλων εθνικοτήτων, η οποία λήφθηκε με πλειοψηφία, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι απουσίαζε ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος δεν όρισε εκπρόσωπο, και ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος εξουσιοδότησε τον Επίσκοπο Αμαθούντος και ψήφισε, δέχθηκε την τροποποίηση, ψήφισε εναντίον ο Μητροπολίτης Κυρηνείας.  

Σε παρατήρηση ότι παραβιάζεται ο Καταστατικός Χάρτης, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι το τελευταίο άρθρο του Καταστατικού λέει ότι υπεράνω του Καταστατικού βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, η οποία μπορεί να τροποποιήσει οποιοδήποτε άρθρο.

Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα από Ιεράρχες να αλλάξει η ημερομηνία των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, όπως ήταν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι εξετάστηκε το θέμα, αλλά κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να κρατηθούν τα χρονοδιαγράμματα αυτά και να μην δεχθούμε αιτήσεις από αλλοδαπούς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και αν θα σταλεί στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι πηγαίνει σήμερα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κάλπες για άτομα με κορωνοϊό και τα οποία επιθυμούν να ψηφίσουν, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου είπε ότι δεν εξετάστηκε κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση πότε θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, ούτως ώστε να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι το Καταστατικό λέει ότι τρεις ημέρες μετά τις εκλογές δίνονται για ενστάσεις, αν παρατηρηθεί κάποια παρατυπία σε κάποιο εκλογικό κέντρο, μετά υπάρχει άλλη προθεσμία για να εξεταστούν οι ενστάσεις, νομίζω ότι μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει η εκλογή.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί πως σωστά κρατήσαμε την ημερομηνία της 18ης Δεκεμβρίου ή έπρεπε να μεταφερθούν, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως μεταφέρει τις αποφάσεις της Ιερά Συνόδου.

«Ο καθένας μπορεί να έχει οποιαδήποτε προσωπική άποψη όμως υπακούει στην πλειοψηφία της Ιερά Συνόδου», κατέληξε.