You are here

Κίνητρα για μείωση ενοικίων μέχρι το Μάρτιο

30/01/2021 08:16

Δύο νομοσχέδια με τα οποία επεκτείνεται η παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που θα μειώσουν εθελοντικά το κόστος ενοικίου για τους ενοικιαστές τους, εντός της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, κατέθεσε στη Bουλή η Εκτελεστική Εξουσία.

Πρόκειται για νομοσχέδια που τροποποιούν τους νόμους περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα και περί φορολογίας του εισοδήματος, επεκτείνοντας αντίστοιχες ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και έληξαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση το πρώτο νομοσχέδιο, θα απαλλάσσονται της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα οι ιδιοκτήτες που θα μειώσουν τα ενοίκια κατά 30%-50% σε οποιουσδήποτε μήνες εντός της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, για επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 2) του 2021..

Βάσει του δεύτερου νομοσχεδίου θα παραχωρείται πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες που θα προβούν σε εθελοντική μείωση ενοικίου 30%-50% για περίοδο μέχρι τριών μηνών (1η Ιανουαρίου μέχρι 31η Μαρτίου), για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όπου η λειτουργία τους έχει ανασταλεί σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Η πίστωση φόρου θα ισούται με το 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου.

Όπως σημειώνεται στα έγγραφα που συνοδεύουν τα νομοσχέδια, παρόλο που η δημοσιονομική επίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, καθότι τα μέτρα είναι σε εθελοντική βάση, εκτιμάται ότι η δημοσιονομική επίπτωση θα είναι αμελητέα, λόγω της μικρής διάρκειας των μέτρων.

Τα δύο νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2020, δύο μέρες πριν από την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού.

Της Μαρίας Χαμπή