You are here

Κορωνοϊός: Τρείς νέοι θάνατοι και 292 νέα κρούσματα

02/12/2020 20:01

Ανακοινώνεται ο θάνατος τριών ασθενών με COVID-19. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

-       Γυναίκα, ηλικίας 83 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

-       Άντρα, ηλικίας 62 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

-       Άντρα, ηλικίας 84 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου μετά από μεταφορά του από το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 52, 35 άντρες (67%) και 17 γυναίκες (33%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 9,984 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCRtest): Από τις 9,984 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 2,924 εργαστηριακές διαγνώσεις  διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 193 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • Από 564 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 88 κρούσματα.
  • Από 1,142 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 59 κρούσματα.
  • Από 344 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 27 κρούσματα.
  • Από 249 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 1 δείγμα που λήφθηκε στην Επαρχία Λάρνακα στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 144 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
  • Από 16 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 317 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 61 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 86 εργαστηριακές εξετάσεις.

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigenrapidtest): Από τα 9,984 τεστ, τα 6,060 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 108 θετικά αποτελέσματα.