You are here

Α. Κυπριανού: Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς όραμα για το μέλλον

14/02/2020 11:38

Έντονη κριτική άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι  συνεχίζει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις χωρίς κοινωνικό διάλογο και χωρίς σχέδιο και όραμα για το μέλλον,

Ο κ. Κυπριανού από το βήμα του 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι τα τελευταία επτά χρόνια πορεύεται σε μονόδρομο  αγνοώντας ότι το αφήγημά της για επιτυχή έξοδο από την κρίση είναι μόνο η μισή αλήθεια. Είναι η αλήθεια που αποτυπώνεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όχι όμως και στη ζωή των ανθρώπων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει σήμερα ότι «οι μέρες που έρχονται για την οικονομία θα είναι χειρότερες» κάτι που θα έπρεπε να μας αφυπνίσει όλους.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Από κούρεμα των καταθέσεων και την εφαρμογή του μνημονίου, μέχρι την προσέλκυση επενδύσεων έναντι εκχώρησης υπηκοοτήτων και τη διάλυση του Συνεργατισμού, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι απλώς πυροσβεστικά. Είναι αποσπασματικά. Παράγουν ευκαιριακού χαρακτήρα αποτελέσματα. Δε δίνουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν ενθαρρύνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες. Δεν απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το κυριότερο είναι ότι σπρώχνουν κάτω από το χαλί τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας υπονομεύοντας το μέλλον της. Καλλιεργούν τον εφησυχασμό για τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου ενώ το ζητούμενο είναι να αλλάξει πριν γίνουν αξεπέραστα τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται.

Σε αυτό το ζητούμενο θέλουμε να ανταποκριθεί η πρωτοβουλία μας. Σε αυτό το ζητούμενο φιλοδοξούμε να αναζητήσουμε μαζί τις προσφορότερες απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να οργανώσουμε το Οικονομικό Φόρουμ.

Αναφερόμενος στο φόρουμ είπε ότι «θέλουμε να εγκαινιάσουμε ένα θεσμό που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος και να λειτουργεί ως βήμα διαλόγου μέσα από τον οποίο να παράγονται νέες ιδέες. Να κατατίθενται  δημιουργικές προτάσεις με στόχο τον απεγκλωβισμό της οικονομίας μας από τους μύθους και τα δόγματα που την εγκλωβίζουν στο παρελθόν ανακυκλώνοντας τα προβλήματα ενός ξεπερασμένου από τις εξελίξεις αναπτυξιακού παραδείγματος. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που πραγματικά εξυπηρετούν την κοινωνία και όχι τις όποιες σκοπιμότητες.

Είναι καιρός κατά την άποψη μας να αφήσουμε κατά μέρος στερεότυπα, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, να αντικρύσουμε κατάματα την πραγματικότητα και να επανεξετάσουμε τις πολιτικές που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας κάτω από το φως των επιπτώσεων που έχουν στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Δεν είναι ούτε με την αποσιώπηση των πραγματικών προβλημάτων ούτε με την εμμονή σε άγονες προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις που θα βρούμε το δρόμο για τη γεφύρωση των αντικρουόμενων συμφερόντων, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξεύρεση των εναλλακτικών λύσεων που με διαφάνεια, ειλικρίνεια, συναινετικές διαδικασίες και προγραμματικές συγκλίσεις θα δώσουν στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ζήσουν τα όνειρά τους».

Σχολίασε επίσης τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις λέγοντας ότ οι ι αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που σημάδεψε την προηγούμενη δεκαετία δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί. Οι κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται παίρνοντας εκρηκτικές διαστάσεις. Το φάσμα της φτωχοποίησης απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Η κάποτε ευημερούσα μεσαία τάξη συρρικνώθηκε δραματικά. Οι νεότερες γενιές βλέπουν τα κεκτημένα και την ποιότητα ζωής των προηγούμενων γενιών να εξανεμίζονται. Ο εθνικός πλούτος ξεπουλιέται ανεξάρτητα από τη στρατηγική σημασία που έχει για την χώρα. Οι εργασιακές σχέσεις απορυθμίζονται αυξάνοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εργαζομένων από εργοδότες. Η ανησυχία και η ανασφάλεια κυριαρχούν παραλύοντας όχι μόνο τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και τις πιο δυναμικές παραγωγικές ομάδες.

Είναι ολοφάνερο ότι το νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο που κυριάρχησε στις προηγούμενες δεκαετίες εξαντλεί τα περιθώρια βιωσιμότητάς του. Οι αναλύσεις που παλαιότερα ταυτίζονταν με τις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλους τους παρατηρητές και συντελεστές των παγκόσμιων  οικονομικών εξελίξεων. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις ειδικών στην τελευταία συνάντηση των οικονομικών ελίτ στο Νταβός για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές.

Είναι φανερό ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να παραχθεί νέος πλούτος, να λειτουργήσει το Κράτος – Πρόνοιας ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες, η αποσταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι αναπόφευκτη με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι μόνο.

Η.Ε.