You are here

Λύσεις στο μεταναστευτικό μέσω ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης

28/03/2023 14:03

Στην εκπόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στο πρότυπο σχεδίων που έχουν καταρτιστεί για άλλες μεταναστευτικές οδούς, επενδύει η Λευκωσία σε μια προσπάθεια μείωσης των μεταναστευτικών ροών, λόγω και της απουσίας επικοινωνίας με την Τουρκία, από την οποία προέρχεται το 95% των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Θεωρώ η πιο σημαντική ενέργεια που θα μας επιλύσει ουσιαστικά το πρόβλημα είναι η βοήθεια που θα έχουμε από την ΕΕ, αφής στιγμής δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία και εφόσον είναι τεκμηριωμένο ότι το 95% των ροών έρχονται μέσω της πράσινης γραμμής», δήλωσε ο κ. Ιωάννου μιλώντας ενώπιον της Ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό.

Αναγνωρίζοντας το έργο που έγινε από τον προκάτοχό του σε αυτό το θέμα, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο ίδιος επενδύει στο θέμα της εκπόνησης του σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημείωσε ακόμη ότι εκεί που εφαρμόστηκαν αντίστοιχα σχέδια δράσης από την ΕΕ σε άλλες μεταναστευτικές οδούς υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα.

«Εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας, ποιο θα είναι το περιεχόμενο του σχεδίου δράσης», είπε, σημειώνοντας ότι σημασία έχει και ο χρόνος κατάρτισής του.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο προκειμένου να καθοριστούν οι τελικές θέσεις της Λευκωσίας. «Στόχος είναι όταν οριστικοποιηθούν οι δικές μας απόψεις τις επόμενες μέρες, να κοινοποιηθούν προς τα υπόλοιπα κράτη και θα αρχίσουμε να πιέζουμε για το πότε θα υλοποιηθεί», είπε.

Επισημαίνοντας το θέμα της αλληλεγγύης στην πράξη από την ΕΕ και τους εταίρους της Κύπρου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πέρσι οι μεταναστευτικές ροές ανήλθαν σε 21.500 που αντιστοιχούσαν στο 6% του πληθυσμού της χώρας, σε αντίθεση με περίπου 1% που ισχύει στις άλλες χώρες, ενώ ήταν το 50% των συνολικών μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Αν μιλούμε για αλληλεγγύη, τότε πρέπει να είναι στην πράξη, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις επιστροφές, ο κ. Ιωάννου είπε πως πέρσι ανήλθαν σε 7.500, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν σε 1.900.

Σημείωσε ότι ενισχύθηκε το γραφείο εθελούσιων επιστροφών, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει δυστοκία στο θέμα των διμερών συμφωνιών επιστροφών, και για αυτό το σκοπό πρέπει να συζητηθούν κοινές συμφωνίες της ΕΕ με τα επηρεαζόμενα κράτη.

Ο ΥΠΕΣ είπε πως το εθελοντικό σχέδιο μετεγκατάστασης που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκά κράτη «δεν δουλεύει» αφού πέρσι έφυσαν μόλις 100 άτομα και πρόσθεσε πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει αναγκαστική κάτι που στηρίζουν πέντε κράτη – μέλη της Μεσογείου (MED5).

Παράλληλα, τεράστια πίεση δέχθηκε πέρσι και το σύστημα φιλοξενίας στη Κύπρο, πρόσθεσε ο Ιωάννου. Το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα πρόκειται να αναβαθμιστεί με δαπάνη €25 εκατ, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ θα προκηρυχθεί το έργο τα προαναχωρησιακό κέντρο στη Μενόγια δυναμικότητας 800 θέσεων, η ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί δύο χρόνια.

Είπε ότι ο ίδιος έκανε προσπάθεια να βρεθεί χώρος ως προσωρινό κέντρο, αλλά προσκέκρουσε στις προδιαγραφές που θέτουν οι διάφοροι οργανισμοί και στο θέμα αστυνόμευσης.

Προς διπλασιασμό του προσωπικού για εξέταση των αιτήσεων

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Κύπρος έχει κατακλειστεί από αιτήσεις «και άρα αυτή την στιγμή πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξέτασης» τω αιτήσεων.

Όωπς είπε προσλήφθηκαν άτομα με αποτέλεσμα μέχρι τον Μάιο θα εξεταστεί ο αριθμός των εξεταστών με στόχο να πάμε στην εξέταση 2.000 αιτήσεων μηνιαίως από τις 1.200, ενώ τροχοδρομείται διαδικασία για πρόληση άλλων 25 ατόμων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, είπε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης είπε πως το 2022 απελάθηκαν από την Κύπρο με διάφορους τρόπους 7.682 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νέων αιτητών ασύλου για την ίδια χρονιά ήταν 21.000.

«Μόνο από αυτά τα δύο νούμερα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο μεγάλο έχει εξελιχθεί να είναι αυτό το πρόβλημα και δυστυχώς η ροή των μεταναστών αυξάνεται».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε από την πλευρά του είπε πως η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τον πληθυσμό της.

«Το κυριότερο είναι η ουσιαστική συμβολή της ΕΕ τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό επίπεδο για να καταφέρουμε να έχουμε επιτέλους ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο πρόβλημα», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας είπε μίλησε για απειλή για τον τόπο.

«Το μεταναστευτικό κατάντησε να απειλεί τη εθνική ασφάλεια του τόπου, είναι μια παντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση», είπε, κάνοντας λόγο για αιμορραγία λόγω της γραμμής αντιπαράταξης και της Τουρκίας, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Είπε ότι ο νέος Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του Νίκο Νουρή. Εισηγήθηκε όπως εξεταστεί η χρήση των στρατοπέδων των καταδρομών στο Ζύγι ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι η εκπόνηση του σχεδίου για την ανατολική Μεσόγειο δίνει μια προοπτική και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ολοκληρωμένες εισηγήσεις και προτάσεις με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.