You are here

Μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, αισθητή και στην Κύπρο

04/08/2020 19:13

Μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, και μια τεράστια στήλη καπνού φάνηκε να ανεβαίνει πάνω από την πόλη, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters και τοπικά ΜΜΕ.

Δύο πηγές ασφαλείας και μάρτυρας δήλωσαν ότι η έκρηξη συνέβη στην περιοχή του λιμανιού όπου υπάρχουν αποθήκες. «Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Η έκρηξη συντάραξε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, θρυμματίζοντας παράθυρα και πόρτες και τραυματίζοντας ανθρώπους.

Η ισχυρή έκρηξη στην Βηρυτό έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της πόλης. Εξάλλου φαίνεται να έγινε αισθητή σε πολλά μέρη της Κύπρου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (National News Agency – NNA) μεταδίδει ότι μια φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη στο λιμάνι, που οδήγησε σε τεράστιες εκρήξεις, συγκλονίζοντας την πρωτεύουσα και τα προάστια.

Μεγάλες ζημιές και σημαντικός αριθμός τραυματιών είναι το αποτέλεσμα, προσθέτει, ενώ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης, χωρίς να διευκρινίζει από πού ή ποιων.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα το λιμάνι της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Έτοιμη να παρέχει στήριξη η Κύπρος

Τα συλλυπητήρια του στην Κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα στις οικογένειες όλων αυτών που πέθαναν στις εκρήξεις, εκφράζει, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Την ετοιμότητα για στήριξη με κάθε τρόπο του "φίλου λαού" του Λιβάνου στη δύσκολη αυτή στιγμή της καταστροφικής έκρηξης, εκφράζει, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε η Κύπρος στην Κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, @CyprusMFA, @CyprusinLebanon», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης .

Επίσης, τηλέφωνα επικοινωνίας για Κύπριους που βρίσκονται στο Λίβανο για σκοπούς άμεσης συνδρομής σε περίπτωση ανάγκης, ανάρτησε ο Υπουργός Εξωτερικών στο Twitter. 

«Όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την Πρεσβεία μας στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139, για σκοπούς άμεσης συνδρομής σε περίπτωση ανάγκης, @CyprusMFA, @CyprusinLebanon», γράφει στο tweet του ο κ. Χριστοδουλίδης.