You are here

Μείωση φορολογιών και ανάπτυξη

05/11/2015 07:50
Για σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, στο μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας και ενίσχυση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, ενόσω θα δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας χθες βράδυ ενώπιον των μελών του ΔΣ της ΟΕΒ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν έχουμε πλέον ελλείμματα να καλύψουμε» και «ενόσω θα δημιουργούνται περιθώρια θα τα αποδίδουμε με τρόπο προγραμματισμένο κάθε χρονιά εντός των ορίων μας, στον ιδιωτικό τομέα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ή με μειώσεις στις φορολογίες ή με ενίσχυση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού».

Είπε ότι “η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα, όχι όμως καλά”.

Ανέφερε ότι η οικονομία έχει καταφέρει να εξέλθει από την ύφεση νωρίτερα από ότι είχε εκτιμηθεί και καταγράφει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι οι πλείστοι ανέμεναν.

Ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι θα είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015, επισήμανε πως “δεν αρκεί μια χρονιά ανάπτυξης για να διορθώσει τις συνέπειες και να καλύψει έδαφος μιας κρίσης και μιας βαθιάς ύφεσης που ξεκίνησε το 2009, με μια μικρή βελτίωση το 2010”.

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας και κάποιοι δευτερεύοντες δείκτες που είναι χρήσιμοι για την οικονομική ανάλυση δείχνουν βελτίωση και πρόσθεσε ότι ακόμη και ο κατασκευαστικός τομέας που είχε πληγεί περισσότερο από όλους καταγράφει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2016 το πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που μας το επιτρέπουν``.

«Εμείς είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές και συνεπώς ο βασικός λόγος που επέβαλε την υπαγωγή της Κύπρου σε πρόγραμμα στήριξης δεν υφίσταται πλέον», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης καθώς μπορούμε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το κόστος δανεισμού.

Ρόλος επιχειρήσεων και εξυπηρέτηση δανείων

Όπως είπε, σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος των κυπριακών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει καθοριστικός.

«H Κυβέρνηση έχει αποδείξει με διάφορους τρόπους πως είναι μια Κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη παραγωγική ανταγωνιστική οικονομία και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα συνεχιστεί» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις δικαιολογημένες στις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους” και πρόσθεσε ότι “κάποιες επιχειρήσεις που αδικαιολόγητα δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους αποστερούν δυνατότητες χρηματοδότησης από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τόπου”.

“Κάποιες επιχειρήσεις κρύβονται πίσω από τους συνεπείς ή ακόμη πίσω από δανειολήπτες, μεταφέροντας τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης αλλού τη στιγμή που οι ίδιοι είναι το πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα από τις επιχειρήσεις “δεν σημαίνει πως αυτό δικαιολογεί τα πάντα”.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Χρήστος Μιχαηλίδης είπε ότι τέτοιας μορφής συναντήσεις βοηθούν πάρα πολύ διότι παίρνει και η κυβέρνηση τον πραγματικό παλμό της οικονομίας.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “θα πρέπει από κοινού να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και πρέπει να βρούμε εκείνα τα πρακτικά μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που στρατηγικά δεν πληρώνουν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να χειριστούν με τον ανάλογο τρόπο αυτά τα θέματα».