You are here

Μείωση κερδών για FBI

02/05/2022 11:04

Μείωση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2021 η εταιρεία Alkis H. Hadjikyriacos (Frou - Frou Biscuits) λόγω της μείωση του κύκλου εργασιών και του ελλείμματος από την επανεκτίμηση των ακινήτων για επένδυση.

Τα κέρδη της μειωθήκαν στις €262,2 χιλ από €1,4 εκατ. το 2020.

Παρά τη μείωση των κερδών, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων την καταβολή μερίσματος ύψους €125.000 (2020: €630.000), που αναλογεί σε €0,0013 ανά μετοχή (2020: €0,0064) ή 0,49% (2020: 2,45%) επί της ονομαστικής αξίας του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για το έτος μειώθηκε κατά €938.673 στα €23.539.658 που αντιστοιχεί με μείωση 3,83% σε σύγκριση με το έτος 2020. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην αρνητική επίδραση του φαινομένου του COVID-19 στις πωλήσεις των πελατών λιανικής του Συγκροτήματος στις τουριστικές περιοχές, όπως επίσης και στην περεταίρω στροφή των καταναλωτών στις μεγάλες υπεραγορές που οδήγησε σε μείωση στις πωλήσεις στα μικρά καταστήματα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καταργήθηκε μια συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων από ξένη αντιπροσωπεία. Δεν υπήρχαν καθόλου πωλήσεις του Συγκροτήματος για τη συγκεκριμένη γκάμα το έτος 2021, σε αντίθεση με τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Επιπρόσθετα, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, οδήγησε σε καθυστερήσεις και δυσκολίες στις εισαγωγές, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Το μικτό κέρδος του Συγκροτήματος για το έτος μειώθηκε κατά €710.587 φθάνοντας στα €9.440.560 που αντιστοιχεί με μείωση 7,00% σε σύγκριση με το έτος 2020 και οφείλεται κυρίως στην μείωση του κύκλου εργασιών που αναφέρεται πιο πάνω, καθώς και στην μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών, του ηλεκτρισμού και των πετρελαίων.

 Τα άλλα έσοδα αυξήθηκαν φθάνοντας στα €1.306.435 λόγω της αύξησης των μερισμάτων.

Το κέρδος από εργασίες μειώθηκε κατά €950.208 φθάνοντας στα €854.945. Τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά €81.855 φθάνοντας στα €3.199.562, ενώ τα έξοδα πωλήσεων και διανομής αυξήθηκαν κατά €167.832, φθάνοντας στα €6.692.488, κυρίως λόγω της αύξησης των εξόδων προώθησης, μάρκετινγκ και διαφήμισης και των εξόδων οχημάτων

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης μειώθηκαν από €281.334 στις €231.927, λόγω της μείωσης του επιτοκίου επί των τραπεζικών παρατραβηγμάτων και των πιστωτικών υπολοίπων Συμβούλων.

 Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, έγινε επανεκτίμηση όλων των ακινήτων από προσοντούχους, έμπειρους και ανεξάρτητους εκτιμητές με βάση Διεθνή Πρότυπα Εκτιμήσεων. Από την επανεκτίμηση που διενεργήθηκε προέκυψε έλλειμμα ύψους €323.821 για το Συγκρότημα και €17.674 για την Εταιρεία και μεταφέρθηκε στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων (ποσά πριν την αναπροσαρμογή της προκύπτουσας αναβαλλόμενης φορολογίας

Ως αποτέλεσμα της πώλησης ορισμένων μετοχών που είναι εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια του έτους , έχει πραγματοποιηθεί κέρδος ύψους €189 χιλ. (2020: €1,8 εκ.) στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις που αντιπροσωπεύει ποσό που έχει προηγουμένως αναγνωριστεί στο αποθεματικό επανεκτίμησης επενδύσεων και ως εκ τούτου το κέρδος μεταφέρθηκε από το αποθεματικό επανεκτίμησης επενδύσεων στο αποθεματικό προσόδου.

Ενδεχόμενα εισοδήματα

 Το Συγκρότημα ως ενάγοντες, έχει υπό εξέλιξη δύο δικαστικές απαιτήσεις που σχετίζονται με επενδύσεις που έγιναν σε άλλες δημόσιες εταιρείες. Σε περίπτωση επιτυχίας των διεκδικήσεων του Συγκροτήματος, θα αναγνωριστούν σημαντικά εισοδήματα στις οικονομικές καταστάσεις, τα οποία όμως δεν θα είναι επαναλαμβανόμενα. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται μεταξύ των €4 - €5 εκ.

Υπό εξέλιξη έργα

Το Συγκρότημα εντός του 2018 άρχισε την επέκταση του εργοστασίου που στεγάζεται στην Κοκκινοτριμιθιά για να συγκεντρωθούν όλες οι βιομηχανικές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο για αμεσότερο έλεγχο και συνέργειες. Η μεταστέγαση στο καινούριο εργοστάσιο Bakandy's ολοκληρώθηκε κατά τον Μάρτιο 2020 και ως εκ τούτου, το ακίνητο που αφορά το παλαιό εργοστάσιο Bakandy’s μεταφέρθηκε στα ακίνητα για επένδυση κατά το έτος 2020.

Για την επένδυση της επέκτασης του εργοστασίου και της αγοράς και αναβάθμισης των μηχανημάτων χρειάστηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου €7 εκ.. Γι’ αυτό το σκοπό, η Εταιρεία είχε συνάψει δάνεια ύψους €2,2 εκ. και €4,5 εκ. κατά το έτος 2019 και 2018 αντίστοιχα (Σημείωση 25 των οικονομικών καταστάσεων).

Η δεύτερη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ξεκίνησε το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. Η εκτιμώμενη ενεργειακή εξοικονόμηση που θα προκύπτει από το σύνολο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων εκτιμάται στο 40%. Παράλληλα το Συγκρότημα μελετάει το ενδεχόμενο εγκατάστασης νέου φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως επίσης και άλλων ενεργειών προς επίτευξη του απώτερου σκοπού της ενεργειακής αυτάρκειας. H διαδικασία μετάβασης του Συγκροτήματος σε νέο λογισμικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και έχει τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2022.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις με την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία επιφέρουν σημαντικές επιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Η σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας, εμπορευμάτων και πρώτων υλών προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο σημαντικός βαθμός εξάρτησης της Κυπριακής οικονομίας από την Ρωσία τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε τουριστικό επίπεδο αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τους ρυθμούς ανάπτυξης και το κυπριακό ΑΕΠ. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι εμπορικές δραστηριότητες του Συγκροτήματος αναμένεται να επηρεαστούν λόγω της αρνητικής επίδρασης στις πωλήσεις των πελατών λιανικής του Συγκροτήματος στις τουριστικές περιοχές από την ενδεχόμενη μείωση στην άφιξη τουριστών. Τυχόν καθυστερήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών, κυρίως αλεύρων που αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη, ενδέχεται να επηρεάσουν τις παραγωγικές δραστηριότητες του Συγκροτήματος. Επιπρόσθετα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά λόγω της πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά εκτιμάται ότι η όποια πτώση θα είναι παροδική και βραχυπρόθεσμη που θα ακολουθηθεί μεσοπρόθεσμα με ανάκαμψη λόγω των επίλεκτων επενδύσεων που κατέχει το Συγκρότημα. Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης και ως εκ τούτου θα προβεί σε ανατιμήσεις τιμών των προϊόντων μέσα στο έτος 2022 για κάλυψη του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Γ.Χ.