You are here

Moody’s: Πιθανή αναβάθμιση RCB

19/05/2017 20:31
Υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση έθεσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της RCB Bank που βρίσκονται στο Β3 και τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση-BCA που είναι στο b3.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η αναθεώρηση θα εστιαστεί στο βαθμό στον οποίο η RCB Bank θα ενισχύσει περαιτέρω τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τον κύριο μέτοχο της, την τράπεζα VTB ενώ συνεχίζει παράλληλα να αυξάνει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης αλλά και εάν η χρηματοοικονομική απόδοση της θα συνεχίσει να βελτιώνεται ασκώντας προς τα πάνω πίεση στις αξιολογήσεις της.

Κατά την περίοδο της αναθεώρησης ο οργανισμός αξιολόγησης θα επικεντρωθεί επίσης στη δομή υποχρεώσεων της τράπεζας, κυρίως το ποσοστό των εταιρικών καταθέσεων καθώς και η σταθερότητα αυτών των καταθέσεων, που θα επηρεάσουν την απορρόφηση αποθεμάτων ζημιών που υπολογίζει ο οίκος.

Περαιτέρω, δεδομένης της αυξανόμενης διαρκούς σχέσης μεταξύ της RCB Bank και της VTB, ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας θα επανεξετάσει την ικανότητα και την πιθανότητα η VTB να στηρίξει την RCB σε περίπτωση ανάγκης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η VTB εγγυάται την πλειοψηφία των δανείων της RCB. Αν και κυμαινόμενα, τα δάνεια που εγγυάται η VTB αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των συνολικών δανείων της RCB Bank.

Η επανεξέταση θα επικεντρωθεί επίσης στις προσδοκίες ότι οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις της RCB θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, αντανακλώντας τη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στη Ρωσία, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των πελατών της RCB Bank αλλά και στην Κύπρο, όπου η τράπεζα σταδιακά οικοδομεί εγχώριες λειτουργίες. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα μεικτά δάνεια της τράπεζας ήταν σταθερός στο χαμηλό 0,47% τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματα παρέμειναν ισχυρά με το δείκτη Tier 1 στο 22,0%.

Ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η RCB Bank θα συνεχίσει να βελτιώνει τη χρηματοδοτική διαφοροποίηση μέσω της αύξησης της πρόσβασής της στη διατραπεζική αγορά καθώς και μέσω του αυξανόμενου franchise καταθέσεων στην Κύπρο. Αν και RCB έχει μεγάλη εξάρτηση στη χρηματοδότηση που παρέχεται από την Τράπεζα VTB, ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλός καθώς η χρηματοδότηση αυτή αντιστοιχεί σε δάνεια που εγγυάται η τράπεζα.

Αναβάθμιση των ratings θα προκύψει εάν η τράπεζα συνεχίσει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης ενώ την ίδια ώρα ενισχύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την VTB διατηρώντας τα ισχυρά χρηματοοικονομικά θεμελιώδη, κυρίως τα τρέχοντα αποθέματα κεφαλαίου και τα χαμηλά επίπεδα NPLs. Αναβάθμιση θα προκύψει επίσης εάν υπάρχει ψηλότερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών αντανακλώντας καλύτερα τη σταθερότητα των εταιρικών καταθέσεων αλλά και αύξηση της ικανότητας και πιθανότητας της VTB να στηρίξει την RCB σε περίπτωση ανάγκης.

Πίεση προς τα κάτω στις αξιολογήσεις θα μπορούσε να αναπτυχθεί εάν η οικονομική απόδοση της τράπεζας επιδεινώνεται σημαντικά ή η VTB Bank αποχωρήσει από την RCB Bank με αποτέλεσμα να εξασθενίσει σημαντικά το franchise της RCB Bank.

Της Γεωργίας Χαννή