You are here

Νέα φόρμουλα υπουργείου για απολύσεις

28/03/2020 10:37

Νέα φόρμουλα για προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των σχεδίων του υπουργείου εργασίας για στήριξη επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους.

Η διασφάλιση των εργαζομένων έναντι απολύσεων απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών που πραγματοποιήθηκε πριν από τη ψήφιση πακέτου δέκα νομοσχεδίων για αντιμετώπιση της κρίσης που επιφέρει η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η υπουργός εργασίας αναφέρθηκε σε φόρμουλα σύμφωνα με την οποία η προστασία εργαζομένων από απόλυση, θα παρέχεται για το διπλάσιο της περιόδου για την οποία επιδοτείται μια επιχείρηση μέσα από τα εν λόγω σχέδια, συν ένα μήνα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η στήριξη η οποία εγκρίθηκε χθες από τη βουλή θα καλύψει επιδότηση για ένα μήνα,  η προστασία των εργαζομένων από την απόλυση ισχύει για τρεις μήνες.

Εάν η εφαρμογή των μέτρων στήριξης συνεχιστεί για δεύτερο μήνα, οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται από απόλυση για πέντε μήνες (2+2+1), ενώ εάν τα μέτρα διαρκέσουν τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται για περίοδο επτά μηνών (3+3+1).

Αν και η εν λόγω φόρμουλα δεν περιλαμβάνεται στις νομοθεσίες που ψήφισε χθες η βουλή, η επιτροπή οικονομικών ενημερώθηκε ότι η ρύθμιση θα αποτελεί μέρος της απόφασης της υπουργού εργασίας που θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, αναφορικά με την ενεργοποίηση των σχετικών σχεδίων.

Η νέα ρύθμιση διαφέρει από τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου για προστασία των εργαζομένων από την απόλυση για διάστημα έξι μηνών, στις οποίες αντέδρασαν εργοδοτικές οργανώσεις.

Σε χθεσινή επιστολή προς την υπουργό εργασίας, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου αναφέρει ότι οι απολύσεις που έχουν γίνει σε χρονική περίοδο πριν την έκδοση των διαταγμάτων, δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προϋπόθεση των σχεδίων στήριξης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο όρος να μην απολυθεί κανένας για 6 μήνες είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και ότι θα αναγκάσει πολλές εταιρείες (πχ τουρισμό, εστίαση) σε άμεσες μαζικές απολύσεις/πλεονασμούς.

«Σε περίπτωση που η απαγόρευση απόλυσης για 6 μήνες παραμείνει ως προϋπόθεση στα σχέδια, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι τερματισμοί απασχόλησης εποχιακών εργαζόμενων, εργαζομένων τακτής περιόδου και εργαζομένων που τελούν σε δοκιμαστική περίοδο», σημειώνεται στην επιστολή.

Έρχονται οι αιτήσεις για σχέδια

Σε χθεσινές της δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η δημοσίευση των αιτήσεων που αφορούν στα σχέδια στήριξης θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα με την ανάρτηση της αίτησης για την ειδική άδεια για φροντίδα παιδιού.

Την Δευτέρα αναμένεται να κυκλοφορήσουν και τα υπόλοιπα έντυπα αιτήσεων αναφορικά με την άδεια ασθενείας και τα σχέδια αναστολής εργασιών επιχειρήσεων.

Ήδη όπως ανέφερε, έχει αναρτηθεί δήλωση αριθμού λογαριασμού που καλούνται να συμπληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ώστε να ενταχθούν σε σχετικό μητρώο και να καταστεί δυνατή η καταβολή πληρωμών εκ μέρους του υπουργείου εργασίας.

Ωστόσο, η υπουργός διευκρίνισε πως σε ότι αφορά την κάλυψη μέρους του εισοδήματος εργαζομένων μέσω των σχετικών σχεδίων, οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν από τους εργοδότες, με ενημέρωση των εργαζομένων. Η σχετική επιδότηση, θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζομένους, σημείωσε η υπουργός.

Πρόσθεσε πως ανώτατο όριο στήριξης μέσω των διαφόρων σχεδίων είναι τα €1.214.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις με βάση το δικαίωμα που παρέχεται στην υπουργό μέσω της νομοθεσίας που ψηφίστηκε χθες από τη βουλή, να δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και να αρχίσει η δημοσίευση σχετικών εντύπων.

Της Μαρίας Χαμπή