You are here

Α. Νεοφύτου: Ενεργειακές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο

03/12/2019 13:30

Στις ενεργειακές προοπτικές που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θετικές επιπτώσεις που αυτές δύναται να έχουν τόσο για τις χώρες της περιοχής αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνάμα με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο σε συνέδριο του Hellenic Observatory του LSE και το Hellenic Bankers Association UK με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου», ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε εκτενώς στο ότι στρατηγική επιδίωξη είναι να μεταμορφωθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και ότι η Κύπρος φέρει και γεωστρατηγικό αλλά και ρόλο γεφυροποιού με άξονα τις περιφερειακές σχέσεις και τη μεγαλύτερη ανάμιξη της ΕΕ στην περιοχή.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να τονίσει πως η συμπεριφορά και η επιθετικότητα της Τουρκίας αποτελεί αποσταθεροποιητική απειλή, τονίζοντας επίσης ότι οι γεωτρήσεις της εντός  της κυπριακής ΑΟΖ συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως έχει τεθεί επί τάπητος και στη βάση θετικής ατζέντας και μέσω των τριμερών συνεργασιών, ένα μοντέλο περιφερειακού διαλόγου, που συμβάλλει στη θεμελίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας. Εξού και η απόφαση για τη δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας για τις τριμερείς στη Λευκωσία, η οποία θα ισχυροποιήσει, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, την πρόοδο που έχει καταγραφεί ως τώρα ενώ θα δημιουργήσει και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η συνέχεια και η ανάπτυξη του εύρους των τριμερών αυτών να είναι ακόμη μεγαλύτερη.  

Θέλοντας μάλιστα να αναδείξει τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα αλλά και το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που παρέχει η χώρα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα αποτελεί συνετή επιλογή η κατασκευή στη χώρα τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου.

«Μια επανενωμένη Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και σύνδεσμος ανάμεσα στην ΕΕ, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης, μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για να λάβουν χώρα επενδύσεις στις υποδομές που απαιτούνται, ώστε το φυσικό αέριο να φτάνει στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Νεοφύτου ακολούθησε συζήτηση όπου ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε και σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Ακολούθως προέβη και σε δηλώσεις για την παρουσία του και την ομιλία του στο LSE, οπότε και ερωτηθείς σε ποιους πυλώνες βασίστηκε η πληροφόρηση και η ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Αυτή η μικρή κουκίδα, η Κύπρος, στον παγκόσμιο χάρτη, οι προοπτικές είναι πολύ μεγαλύτερες από το μέγεθός της. Στη γωνία που βρίσκεται η Κύπρος, στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Μια Κύπρος μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι η γέφυρα συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας αλλά και των επενδύσεων. Είναι η γέφυρα της Ανατολικής Μεσογείου, στην Ευρώπη. Έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γείτονες χώρες εκτός από την Τουρκία. Κι αν η Τουρκία συμβάλλει θετικά στην επίλυση του κυπριακού, θα βγει η Κύπρος διπλά κερδισμένη και με την Τουρκία να έχει κι εκείνη τα δικά της οφέλη».