You are here

Α. Νεοφύτου: Υπάρχει δρόμος για τραπεζικό σύστημα

09/12/2019 20:09

Υπάρχει δρόμος ακόμη για αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας της βουλής, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τόνισε ότι «το 2020 αναμένεται περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, αν και ακόμη έχουμε  δρόμο να διανύσουμε».

Συνεχίζοντας είπε  ότι παρά την αισθητή υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κάτω από 30% μέχρι τον Ιούνιο του 2019, το υψηλό ακόμη ποσοστό, αποτελεί πρόκληση.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση και θωράκιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Και επιβάλει και νομοθετική νηφαλιότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι «το  Κοινοβούλιο έχει την υποχρέωση όταν ψηφίζει νομοθεσίες να το έχει κατά νου. Να μην επιχειρεί να λύσει προβλήματα δημιουργώντας μεγαλύτερα, όπως έγινε με τον νόμο για τις εκποιήσεις.

Και εδώ θα ήθελα να τονίσω και το εξής. Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων δεν αφορά μόνο στην μεταφορά τους εκτός ισολογισμού τραπεζών. Αυτό λύνει ένα μέρος του προβλήματος. Το πρόβλημα εξαλείφεται όταν μειωθούν στην πραγματική οικονομία. Ώστε να επιτρέψουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να αποδεσμευτούν από τα βάρη του παρελθόντος με υγιές τρόπο και να επαναδραστηριοποιηθούν. Αυτό απαιτεί συνεννόηση και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές για να επιτευχθούν αναδιαρθρώσεις. Απαιτεί και ορθές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Υπενθύμισε ότι οι προτάσεις νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που ψηφίστηκαν από αυτό το Σώμα για την παράταση κινήτρων προς δανειολήπτες που έληγαν τέλος του 2019, βοηθούν προς την σωστή κατεύθυνση. Δώσαμε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων από συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρείες για αποπληρωμή δανείου με απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.

Με επιπρόσθετη πρόταση νόμου μας, η διαγραφή χρέους στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής δεν θα θεωρείται πλέον κέρδος και δεν θα καταβάλλεται έκτακτη εισφορά για λογιζόμενη διανομή μερίσματος. Αυτό θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διευθετήσουν τις οφειλές τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις βοηθώντας τις ίδιες αλλά και την οικονομία ευρύτερα.

Ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε επίσης ότι και η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις, και από εξωτερικούς κινδύνους που προκαλούν οι παγκόσμιες εξελίξεις που θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκύπτει από την αναμενόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη να εξαγγέλλει μέτρα, εντείνουν την αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αβεβαιότητα δημιουργείται και από το εύρος των «εμπορικών πολέμων» δημιουργώντας ασύμμετρες συνθήκες που επηρεάζουν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Σε αυτά η μικρής κλίμακας οικονομία της Κύπρου θα κληθεί ν’ ανταπεξέλθει. Επιβάλλεται λοιπόν να παραμείνουμε αμετάκλητα προσηλωμένοι όσον αφορά τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Υπεραμυνόμενος του κυβερνητικού έργου είπε ότι «είναι γεγονός ότι την ώρα που συμβαίνουν τα προαναφερόμενα, έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολιτικές με πραγματικό όφελος για τον πολίτη.

Με πράξεις θεμελιώνουμε στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας, τώρα που τα δημόσια οικονομικά έχουν νοικοκυρευτεί. Τώρα που προϋπολογισμοί του κράτους είναι πλεονασματικοί και που μεγάλες μεταρρυθμίσεις είτε έχουν προχωρήσει είτε έχουν φτάσει σε σημείο ωριμότητας για να γίνουν πράξη.

Συνεχίζοντας από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. Όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, την αξιοποίηση των λιμανιών μας. Τη δημιουργία εξειδικευμένων Υφυπουργείων για τους σημαντικούς τομείς της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.

Γίνεται πράξη η ολοκληρωμένη πολιτική προσιτής στέγης όσον αφορά στα νεαρά ζευγάρια αλλά και στα κίνητρα για ορεινές και ακριτικές περιοχές και για την προσφυγική πολιτική. Προχωράει η εφαρμογή και της επόμενης φάσης του ΓΕΣΥ. Εφαρμογή που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των επενδύσεων στην υγεία με την αύξηση στις κοινωνικές παροχές ραγδαία αυξανόμενες στον παρόν προϋπολογισμό σε σχεδόν ένα δις ευρώ από €600 εκ.

Στο σημείο αυτό ανέφερε εντούτοις ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και εφησυχασμό και πρόσθεσε ότι η διαρκής ισχυροποίηση που έχει ανάγκη η κυπριακή οικονομία αναμένεται να επαυξηθεί και μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης καθώς επίσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα προσδώσουν με την ολοκλήρωσή τους νέα χαρακτηριστικά δυναμικότητας, ευελιξίας και πόρους στην οικονομία.

Εστιάζοντας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 είπε ότι συμπεριλαμβάνει την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής όπως των εργασιών κατασκευής των υποδομών για την έλευση φυσικού αερίου καθώς και την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως:

  • έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
  • περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας,
  • ίδρυση του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,
  • σύσταση και λειτουργία επενδυτικού ταμείου παροχής χρηματοδότησης κεφαλαίου κυρίως σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις
  • ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογίας Blockchain στο δημόσιο τομέα
  • προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων
  • υλοποίηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τροόδους, και
  • νέα στεγαστική πολιτική

Καταλήγοντας είπε  ότι οραμα μας είναι ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που υπηρετεί, και δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα ψηφιακά μετασχηματισμένο κράτος, που θα ανοίγει δρόμους στην επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας. 

Η.Ε.