You are here

Νουρής: Η κυβέρνηση κάνει πράξη τον ορθολογισμό τοπικών αρχών

29/11/2022 17:05

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κάνει πράξη τον εξορθολογισμό των Τοπικών Αρχών, προσφέροντας στους πολίτες, ποιοτικότερες υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα των έργων για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ομιλία του στην 40η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί πλέον ένα ζητούμενο, αλλά μία πραγματικότητα, η οποία θα υλοποιηθεί πλήρως με τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν, όπως αναμένεται, τον Μάιο του 2024».

«Ο νέος νόμος περιέχει διατάξεις που προνοούν τη δημιουργία ισχυρότερων Δήμων, με διοικητική και οικονομική αυτονομία στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, αυξημένες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η Ένωση Δήμων μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ένα ισχυρό συλλογικό όργανο για την προώθηση των συμφερόντων και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών» και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη «θετική στάση που τήρησε και συνεχίζει η τηρεί η Ένωση Δήμων, τόσο κατά τη διάρκεια των διεργασιών για τη ψήφιση των νέων νόμων, όσο και τώρα που βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης και εφαρμογής της μεταρρύθμισης».

Αφού ανέφερε ότι «από τον περασμένο Απρίλιο όταν ψηφίστηκαν τα Νομοσχέδια, μπήκαμε στο μεταβατικό στάδιο της υλοποίησης» ο κ. Νουρής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες και προκλήσεις ώστε «να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τον Ιούνιο του 2024 να έχουμε ενώπιον των πολιτών, το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι «το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι παρακαταθήκη της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την χώρα» και σημείωσε πως το Υπουργείο «αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Σχεδίου υλοποιεί έργα και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ισόρροπη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε ακόμα ότι «μέσω των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής της περιόδου 2021-2027 και της εθνικής μας στρατηγικής, υλοποιούμε δράσεις για Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση Αστικών Κέντρων, με πρώτο το Σχέδιο Αναζωογόνησης του Κέντρου της Λευκωσίας αλλά και αριθμό άλλων αναπτυξιακών έργων σε δήμους και κοινότητες».

«Το συνολικό κόστος των έργων που προωθούνται σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας, μόνο από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο 2023-2025, θα ανέλθει στα €632 εκατομμύρια με τις δαπάνες να κατανέμονται ισόρροπα μεταξύ αστικών, αγροτιών και περιαστικών περιοχών.  €325 εκ. διατίθενται για τις αστικές περιοχές, €236 εκ. για τις αγροτικές και €71 εκ. στις περιαστικές περιοχές», είπε.

Τώρα, συνέχισε, «είναι η ώρα των έργων και όχι των λόγων». Ο κ. Νουρής ζήτησε «από τους τοπικούς άρχοντες,  με τις αυξημένες πλέον αρμοδιότητες που τους αποδόθηκαν, να συνεχίσουμε την μεταξύ μας επωφελή για την χώρα συνεργασία». «Τα όποια προβλήματα ανέκυψαν στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να επισκιάσουν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι σύντομα όλες οι εκκρεμότητες θα ρυθμιστούν, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση σ’ αυτό που οι πολίτες ανέμεναν για δεκαετίες».

Όπως είπε ο κ. Νουρής «μετά την κοινωνική μεταρρύθμιση του ΕΕΕ, την μεταρρύθμιση της υγείας με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, των διοικητικών μεταρρυθμίσεων με την δημιουργία των Υφυπουργείων αλλά και την εισαγωγή σωρείας άλλων καινοτόμων και ριζοσπαστικών αλλαγών, η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη κάνει πράξη τον εξορθολογισμό των Τοπικών Αρχών, προσφέροντας στους πολίτες, ποιοτικότερες υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μαζί το κατορθώσαμε, μαζί θα το υλοποιήσουμε» κατέληξε.

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε «τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Ένωσης για την ουσιαστική βοήθεια και συμπαράσταση της Ελλάδας στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε και ταυτόχρονα να εκφράσω τη δική μας συμπαράσταση στον αγώνα της Ελλάδας για κατοχύρωση και διασφάλιση των εθνικών δικαίων».

Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις της Ενωσης Δήμων που όπως είπε είναι «εντατικές, συστηματικές, πολυεπίπεδες, πολυδιάστατες και πολυσχιδείς» και στην Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όπως είπε «πρόκειται για τη σημαντικότερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του μοντέλου διακυβέρνησης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων εξέφρασε ευχαριστίες «στον Υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για συζήτηση με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τον υπολογισμό των κονδυλίων που αφορούν την συντήρηση των δρόμων που συντηρούσαν τα δημόσια έργα, ώστε τα αντίστοιχα ποσά μεταφερθούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων οι οποίοι θα αναλάβουν την συντήρηση όλων αυτών των δρόμων μετά τον Μάιο του 2024».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Βύρας τον παρακάλεσε να συνδράμει «στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να βοηθήσει σε συνεννόηση με τον Υπουργό των Οικονομικών, με τον οποίο ήδη έχουμε αρχίσει την συζήτηση του θέματος της διαγραφής του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας των Δήμων». Η φορολογία αυτή, είπε, «είναι αναχρονιστική, έχει ήδη καταργηθεί και θα είναι δυσβάστακτο για τους δήμους να ανταπεξέλθουν στην αναδρομική πληρωμή της», σημειώνοντας πως «η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι καταλυτική αν τουλάχιστον εξευρεθεί ο τρόπος να διαγραφεί η συγκεκριμένη φορολογία ή να επιστραφεί πίσω στους Δήμους ως χορηγία».

Στη δική του ομιλία ο Γιάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφέρθηκε στις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο πριν από έξι μέρες, στο οποίο συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

Ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε «σημαντική την προεργασία που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα από το Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Νίκου Νουρή» και σημείωσε πως «μέσα σ’ αυτό το κρίσιμο πλαίσιο εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των ΥΠΕΣ Ελλάδας και Κύπρου για την Υλοποίηση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο». Με βάση αυτό το Μνημόνιο, όπως είπε, ο ίδιος ορίστηκε ως εμπειρογνώμονας για τον συντονισμό της μεταφοράς τεχνογνωσίας εφαρμογής των διοικητικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι θα εργαστεί «με αλληλοσεβασμό και αμοιβαία συνεργασία υπό την καθοδήγηση των Υπουργών Εσωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος σε συνεργασία και συνεννόηση με τα στελέχη τους και με όλους τους Κύπριους Αυτοδιοικητικούς».

«Πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάσουμε τόσο τις καλές πρακτικές, όσο και τις παθογένειες και τα λάθη που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή των διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, τεχνογνωσία και μέσα από την ζύμωση και την αλληλοεπίδραση να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτό το τόσο σημαντικό και κρίσιμο εγχείρημα για το μέλλον των Δήμων της Κύπρου», πρόσθεσε. 

Εξάλλου ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου στον δικό του χαιρετισμό είπε πως την περίοδο «μετά τη ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο όλοι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα και αδυναμίες που φαίνεται να υπάρχουν μέσα από τα νομοσχέδια τα οποία έχουν ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή και που θα πρέπει να γίνει από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τον Ιούνιο του 2024».

«Στα θετικά της Μεταρρύθμισης καταγράφουμε την θεσμοθέτηση των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών των Κοινοτήτων, κάτι που ζητούσαμε ως Ένωση Κοινοτήτων για πολλά χρόνια και που οι Κοινότητες από μόνες τους λειτουργούν άτυπα με πολύ καλά αποτελέσματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «από την ημέρα της ψήφισης των Νομοσχεδίων και μετά από οδηγίες του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τους λειτουργούς του Υπουργείου ούτως ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν».

Σημείωσε ότι «ο θεσμός των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών που δημιουργούνται, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους για να μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των Κοινοτήτων αλλά και της υπαίθρου γενικότερα».