You are here

Νύξη Draghi για ενίσχυση μέτρων

21/01/2016 17:26
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας τον Μάρτιο λόγω των κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi.

Μιλώντας μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και πάλι εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και των γεωπολιτικών ρίσκων», ανέφερε.

«Η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα θιγόταν αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.

Ανέφερε ότι οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας, η παροχή πιστώσεων και η χρηματοδότηση έχουν βελτιωθεί και έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ στις πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.

Οι αποφάσεις που λήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου για επέκταση των μηνιαίων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στα €60 δισ. μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017 , ήταν απολύτως κατάλληλες ανέφερε σημειώνοντας ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική προσθήκη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την καθοδήγηση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια.

Για τα επιτόκια, ανέφερε ότι αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε ότι εξελίσσονται ομαλά και θα συνεχίσουν να έχουν ευνοϊκή επίδραση στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε αρχές Δεκεμβρίου του 2015 την επέκταση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Το πρόγραμμα κανονικά θα έληγε το Σεπτέμβριο του 2016.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Κύπρος ενώ μετά τη λήξη του μνημονίου τον Μάρτιο παραμένει το ερώτημα εάν θα συνεχιστεί η συμμετοχή της καθώς η χώρα θα πρέπει να έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από οίκο αξιολόγησης ή διαφορετικά να λάβει σχετική απόφαση η ΕΚΤ.