You are here

O Invest Cyprus στηρίζει το εγχώριο οικοσύστημα των κυπριακών Startups

25/09/2020 15:07

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των νεοφυών επιχειρήσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και στρατηγικών διεθνών συνεργασιών, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) εγκαινιάζει στενότερη συνεργασία με τοπικούς accelerators και incubators. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπεγράφη χθες μνημόνιο συνεργασίας με τους τέσσερις accelerators IDEA – Bank of Cyprus, Gravity Ventures, Chrisalis Leap και ARIS, καθώς και το Cyprus Seeds Organization.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, o Invest Cyprus δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση στην Κύπρο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και στην ανάδειξη της Κύπρου ως τεχνολογικού κέντρου. Στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των IDEA – Bank of Cyprus, Gravity Ventures, Chrisalis Leap, ARIS και του Cyprus Seeds, καθορίστηκαν κοινοί άξονες συνεργασίας για νεοφυείς επιχειρήσεις του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο, για ξένους accelerators/incubators, καθώς και για venture capitals και επενδυτικά ταμεία, τα οποία ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα αυτό.

Ο Invest Cyprus ιεραρχεί ως προτεραιότητα την καλύτερη αξιοποίηση των ενδιαφερόμενων νεοφυών επιχειρήσεων που προσεγγίζουν τον Οργανισμό, αναζητώντας ενημέρωση και καθοδήγηση.
 
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας, εξέφρασε την ετοιμότητα του Οργανισμού για ουσιαστική στήριξη του οικοσυστήματος των startups. Σύμφωνα με τον κ. Καμπανέλλα, οι συνθήκες στο επιχειρηματικό οικοσύστημα στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, με την παροχή υποστήριξης και καθοδήγησης προς τις ομάδες που επιχειρούν να υλοποιήσουν μία ιδέα, να καθίσταται αναγκαία.

«Παρόλα αυτά βλέπουμε αρκετές καλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του οικοσυστήματος και ειδικότερα στους νέους μας συνεργάτες. Η Κύπρος έχει ενισχύσει αρκετά τη θέση της ως μια ελκυστική χώρα για έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και δίνει  ακόμα περισσότερα κίνητρα στους επενδυτές και τους ιδρυτές, πέρα από τον ήδη χαμηλό φορολογικό συντελεστή που έχει», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ ανέδειξε από την πλευρά του ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόσφατη προώθηση πακέτου φορολογικών κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις, το οποίο προνοεί την αφαίρεση της επένδυσης από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή μέχρι και το 50%, με όριο έκπτωσης τα 150.000 ευρώ τον χρόνο.
«Ως εκ τούτου, λόγω του ευνοϊκού νομικού και φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική γεωγραφική θέση, το ταλέντο και το δυναμικό υποστηρικτικό δίκτυο οργανισμών, το λειτουργικό μας περιβάλλον μπορεί να καλύπτει πλέον ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων», τόνισε.

Διαγωνισμός «Cyprus Startup Virtual Competition»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της εξωστρέφειας των κυπριακών Startups, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) σε συνεργασία με το «Annual Investment Meeting (AIM)» του Υπουργείου Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διοργάνωσε στις 29 Ιουλίου 2020 τον διαδικτυακό διαγωνισμό «Cyprus Startup Virtual Pitch Competition». Νικήτρια Startup εταιρεία αναδείχθηκε η Syndeseas Integrated Solutions Ltd, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την ανάδειξη του κορυφαίου Startup διεθνώς.