You are here

ΟΧΣ: Στις 1.200 οι αιτήσεις για αναστολή δόσεων

03/04/2020 17:35

Στις 1.200 ανήλθαν οι συνολικές αιτήσεις που κατατέθηκαν στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ) από πρωτοφειλέτες και συνοφειλέτες για αναστολή δόσεων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου.
 
Ο κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, διευκρίνισε πως από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν προκύπτει πως ένα δάνειο μπορεί να έχει δύο ή τρεις αιτήσεις λόγω του το διάταγμα περιλαμβάνει και πρωτοφειλέτες και συνοφειλέτες.
 
Ανέφερε επίσης ότι «ο ΟΧΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να  βοηθήσει τους δανειολήπτες του που έχουν επηρεαστεί και εφαρμόζει πλήρως το διάταγμα του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με την αναστολή δόσεων».
 
Αναφερόμενος σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες που έκαναν λόγο για μη εφαρμογής του διατάγματος από τον ΟΧΣ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
 
«Ο ΟΧΣ όπως πάντα είναι δίπλα στον πελάτη του και όπως τον έχει βοηθήσει στην κρίση του 2013 έτσι και τώρα θα είναι μπροστά για να βοηθήσει τους πελάτες του και πάλι με όποιον τρόπο μπορεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων του σεβόμενος παράλληλα τις υποχρεώσεις του τόσο προς τους καταθέτες όσο και προς τις εποπτικές αρχές», υπογράμμισε.
 
Αναφορικά με τις αιτήσεις για αναστολή δόσεων δανείων, ο ΓΔ  του ΟΧΣ είπε ότι για να υλοποιηθεί η αναστολή θα πρέπει όλοι οι συνοφειλέτες του κάθε δανείου να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και σημείωσε ότι το αίτημα καλύπτει όλα τα δάνεια του οφειλέτη στον ΟΧΣ.
 
Σε περίπτωση όπου ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την αναστολή δόσεων για συγκεκριμένο/α δάνειο/α να το δηλώσει στην αίτηση του, ανέφερε και πρόσθεσε πως η αναστολή δόσεων θα έχει ισχύ από τον μήνα υποβολής του αιτήματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.
 
Σημείωσε ότι οι δόσεις που θα ανασταλούν θα προστεθούν  στο τέλος του υφιστάμενου προγράμματος αποπληρωμής με ανάλογη επιμήκυνση της λήξης του δανείου.
 
Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολής των δόσεων οι δανειολήπτες έχουν κάθε δικαίωμα να καταβάλλουν έναντι του δανείου τους οποιαδήποτε ποσά επιθυμούν και πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε τυχόν δόσεις καταβληθούν από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος μέχρι την ενεργοποίηση  της αναστολής θα μπορούν να επιστραφούν στους δανειολήπτες».
 
Τέλος, ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο του 2021, θα αρχίσει να καταβάλλεται η υφιστάμενη δόση χωρίς οποιαδήποτε αναπροσαρμογή.
 
Σχέδιο Εστία

Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «πέραν από την εφαρμογή του διατάγματος αναστολής δόσεων λόγω της έκτακτης κατάστασης, ο ΟΧΣ συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων όσων δανειοληπτών έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο σχέδιο Εστία».
 
«Ενόψει του γεγονότος ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020 για την προσκόμιση στοιχείων και δικαιολογητικών από τους δανειολήπτες που υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση για το Εστία καλούμε τους επηρεαζόμενος δανειολήπτες να προσκομίσουν έγκαιρα τα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων», πρόσθεσε.
 
Πρόσθετα, συνέχισε, ο οργανισμός συνεχίζει το έργο της εφαρμογής του Σχεδίου διευκόλυνσης των δανειοληπτών που συνήψαν δάνεια από τον Φορέα Ισότιμης κατανομής Βαρών.
 
«Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο συνεχίζεται κανονικά και καλούνται οι δικαιούχοι να αποστείλουν τις αιτήσεις τους ενόψει και της παράτασης που δόθηκε μέχρι 30 Ιουνίου του 2020 και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους», κατέληξε.