You are here

Οι δηλώσεις αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων

05/02/2023 13:06

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησαν σήμερα οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι ακολούθως προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σ. Στεφάνου: Είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) κ. Στέφανος Στεφάνου άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γερίου, Κέντρο Δ’, στο Γέρι.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου ανέφερε τα εξής: «Καλημέρα σε όλους και όλες. Να ευχαριστήσω την Υπηρεσία Εκλογών και όλους όσοι εργάζονται σήμερα για να έχουμε μια ομαλή διαδικασία. Να σας ευχαριστήσω και εσάς τους λειτουργούς του Τύπου που θα έχετε μια πολύ μεγάλη μέρα σήμερα. Το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών πάντοτε καθορίζει την πορεία του τόπου και του λαού άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να γίνουν οι πρωταγωνιστές της απόφασης για την πορεία που θα πάρει ο τόπος και ο λαός.

Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα βάλει την Κύπρο στον δρόμο της προόδου, την κοινωνία στον δρόμο της ευημερίας για όλους, ότι θα ανοίξει η προοπτική για τη νέα γενιά του τόπου. Με αυτή την πεποίθηση έχω προσέλθει, έχω ψηφίσει και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να προσέλθουν στις κάλπες και να γίνουν πρωταγωνιστές της δικής τους πορείας, της δικής τους τύχης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή ψήφο».

Ν. Παπαδόπουλος: Σήμερα είναι η μέρα των πολιτών

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) κ. Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέου, Κέντρο Δ΄, Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής: «Είχα πριν από λίγο τη χαρά και την τιμή να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα μαζί με τη σύζυγο μου συνοδευόμενοι από τα παιδιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των δημόσιων λειτουργών και των αστυνομικών που σήμερα είναι σε υπηρεσία, σε καθήκον προκειμένου να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές και θα ήθελα φυσικά εκ των προτέρων να ευχαριστήσω τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα λάβουν σήμερα μέρος σ’ αυτήν την εκλογική, δημοκρατική διαδικασία.

Σήμερα είναι η μέρα των πολιτών. Καλώ όλους και όλες να προσέλθουν στις κάλπες ν’ ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Γιατί σήμερα επιλέγουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από έναν έντονο προεκλογικό αγώνα αυτή είναι η ώρα της ενότητας και της συλλογικότητας. Επιλέγουμε το πρόσωπο που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική. Επιλέγουμε το πρόσωπο που μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους, ανένταχτους πολίτες ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική, ευημερούσα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Καλή ψήφο σε όλες και όλους. Εύχομαι καλή επιτυχία στον Νίκο Χριστοδουλίδη».

Μ. Σιζόπουλος: Στην κάλπη, και όχι μόνο, όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ – Σοσιαλιστικό Κόμμα κ. Μαρίνος Σιζόπουλος άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Νεάπολης, Κέντρο Β’, στη Λεμεσό.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε τα εξής: «Νομίζω στην κάλπη, και όχι μόνο, όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Και αυτό νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά σε μια περίοδο όπου οι αναβαθμισμένες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας, αλλά και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι συμπατριώτες μας, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις Προεδρικές Εκλογές που θα έχουν άμεση σχέση με το μέλλον της πατρίδας μας, του λαού μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Οι πολίτες, με τη μαζική μας παρουσία στις κάλπες και με τη ψήφο μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, γι’ αυτό και για εμάς το πιο σημαντικό είναι σε αυτές τις εκλογές, με την επιλογή μας, να διαμορφώσουμε το μέλλον. Και θεωρούμε ότι τα όσα μέχρι σήμερα μας χωρίζουν πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ούτως ώστε ως λαός να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Ερωτηθείς για την αποχή, ο κ. Σιζόπουλος είπε: «Η αποχή θα υπάρχει. Ελπίζω ότι η αποχή θα είναι σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές και ενδεχομένως να είναι σε μικρότερο βαθμό την επόμενη Κυριακή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με την αποχή δεν έχουμε να κερδίσουμε οτιδήποτε. Με τη συμμετοχή μας όμως μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος μας και να είμαστε και εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό το οποίο θα μπορέσει η πατρίδα μας στο μέλλον να αντιμετωπίσει αλλά και να καθορίσει. Ευχαριστώ. Καλή συνέχεια».

Μ. Καρογιάν: Την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος

Κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, γιατί «η δύναμη των πολιτών είναι η δύναμη της ψήφου τους», απηύθυνε την Κυριακή ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ευχήθηκε μέσα από ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες και την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος.

Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας και καλείται ο κυπριακός λαός να καθορίσει την πορεία πλεύσης, για τα επόμενα 5 χρόνια, εκλέγοντας τον νέο Πρόεδρο».

Όπως είπε «δεν χρειάζονται πλέον ανέξοδες υποσχέσεις, ανώφελες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις», για να συμπληρώσει ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος, ενώπιον των προκλήσεων και των κινδύνων που βρίσκεται, αλλά και των ευκαιριών που πρέπει να αξιοποιηθούν για τη νέα γενιά, αλλά και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της πατρίδας μας, είναι η συλλογικότητα η ενότητα, είναι η συνευθύνη, οι συναινέσεις, είναι οι συνθέσεις, είναι αυτά που θα πρέπει να μας χαρακτηρίσουν την αμέσως επόμενη περίοδο».

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη την προσπάθειας αναγέννησης της πατρίδας και διαφύλαξης των συμφερόντων της, αλλά και αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει είτε οικονομικής φύσεως, είτε θέματα καθημερινότητας, είτε συσσωρευμένων ζητημάτων, που δυστυχώς θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως «είναι η ώρα ως μια γροθιά να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα, την κοινωνία και τα παιδιά μας».

Απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να ψηφίσουν, λέγοντας πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή «όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, γιατί η δύναμη των πολιτών είναι η δύναμη της ψήφου τους», προσθέτοντας πως «η συμμετοχή σημαίνει συνευθύνη».

Ευχήθηκε μέσα από ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες και την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος, αλλά, όπως ανέφερε, «νικητής να είναι η πατρίδα, η κοινωνία και το μέλλον της νέας γενιάς».

Χ. Θεοπέμπτους: Σημαντική μέρα για την δημοκρατία

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Λύκειο Ακροπόλεως, Κέντρο Β΄, στον Στρόβολο.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε τα εξής: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την δημοκρατία. Πρώτα πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει οπωσδήποτε, γιατί έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και έχουμε επιπλέον μεγάλα ποσοστά αποχής. Γι’ αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, να μην αφήσει άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον του. Να πω επίσης ότι έχουμε περάσει μια εποχή με πάρα πολλή διαφθορά στην Κύπρο. Έχουμε προβλήματα κοινωνικά, ο κόσμος έχει πολλές δυσκολίες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε όλους τους τομείς, και ελπίζω ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί τώρα να δώσει σημασία γιατί έρχονται πολύ δύσκολες εποχές μπροστά μας. Έχουμε ψηλούς στόχους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πράγματα που έπρεπε να κάνουμε, περιμένουμε αυξήσεις και στα καύσιμα, περιμένουμε αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, δυσκολίες, διαδικασίες, περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία έρχονται, για τα οποία ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αυτή είναι ευθύνη της Βουλής. Το ίδιο για τον κόσμο σημαίνει και για το εμπόριο, και για τις εταιρείες – όλοι αυτοί χρειάζεται να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται, και ανησυχώ πάρα πολύ».