You are here

Οι επιχειρήσεις αρτοποιίας μείωσαν τη σπατάλη τροφίμων

01/04/2023 06:00

Οι επιχειρήσεις αρτοποιίας κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων τους το 2022, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια η σπατάλη τροφίμων αυξήθηκε κατακόρυφα, σύμφωνα έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος FOODPrint.

Ειδικότερα, η έρευνα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων ως προς την σπατάλη τροφίμων, καθώς και την καταγραφή και παρακολούθηση των ποσοτήτων αποβλήτων τροφίμων που απορρίπτονται από τις επιχειρήσεις και πώς αυτές έχουν επηρεαστεί από την αρχή υλοποίησης του έργου μέχρι το τέλος.

Η καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων γίνεται σε περίπου 200 επιχειρήσεις του τομέα εστίασης, φιλοξενίας και τροφοδοσίας τροφίμων για τα έτη 2020-2022.

Για το 2022 συμμετείχαν στην έρευνα 194 κυπριακές επιχειρήσεις προερχόμενες από τους οικονομικούς τομείς δραστηριότητας της εστίασης, φιλοξενίας και τροφοδοσίας τροφίμων.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 64 εταιρείες αρτοποιίας, 100 εστιατόρια, 10 ξενοδοχεία και 20 καφεστιατόρια.

Μείωση σπατάλης κατά 28% στα αρτοποιία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις του οικονομικού τομέα δραστηριότητας αρτοποιίας κατάφεραν να μειώσουν τις ποσότητες των αποβλήτων τροφίμων τους.

Συγκεκριμένα, το 2021 κατάφεραν να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων τους κατά 25% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 28% το 2022 συγκρίνοντας τις ποσότητες των αποβλήτων τους με το έτος 2020.

Όπως αναφέρει έρευνα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες προχώρησαν σε εκπαίδευση των εργαζομένων τους με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους ως προς την σπατάλη των τροφίμων καθώς επίσης και στη βελτίωση των διάφορων τεχνικών για καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών τους.

Επιπρόσθετα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο «Πληρώνω όσο πετώ» οδήγησε τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις σε δράσεις μείωσης του όγκου των αποβλήτων τροφίμων τους.

Ακόμη, η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας αφού οι επιχειρήσεις συνέχιζαν την λειτουργία τους και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αύξηση σπατάλης στα εστιατόρια και ξενοδοχεία

Από την άλλη, η κατηγορία των επιχειρήσεων του οικονομικού τομέα δραστηριότητας εστιατόρια κατάφεραν το 2021 να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων τους κατά 0.20% σε σύγκριση με το 2020, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η σπατάλη τροφίμων τους το 2022.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αναχαιτίστηκαν τα διάφορα μέτρα για την πανδημία και τα εστιατόρια ξεκίνησαν να λειτουργούν με ρυθμούς προ πανδημίας.

Στην κατηγορία ξενοδοχεία και καφεστιατόρια παρουσιάστηκε σταδιακή αύξηση στα απόβλητα τροφίμων για τα έτη 2021 και 2022, εξαιτίας και πάλι της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας τους κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι για την κατηγορία επιχειρήσεων του οικονομικού τομέα καφεστιατορίων υπάρχουν απόβλητα τροφίμων αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες συγκρινόμενα με τις επιχειρήσεις των υπολοίπων οικονομικών τομέων.

Προστίθεται ότι η αύξηση της σπατάλης τροφίμων για τις κατηγορίες επιχειρήσεων του οικονομικού τομέα δραστηριότητας εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφεστιατόρια επηρεάστηκαν άμεσα και σε κάποιες περιπτώσεις έμμεσα με τις αφίξεις των τουριστών.

Διαθέτουν τρόφιμα για κοινωφελείς σκοπούς

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι διαθέτουν τρόφιμα για κοινωφελείς σκοπούς, εντούτοις, διαφάνηκε αδυναμία καταγραφής των ποσοτήτων αυτών.

Ειδικότερα, αρκετές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι το φαγητό που τους απομένει και είναι προς κατανάλωση παραχωρείται για την σίτιση των υπαλλήλων τους (χωρίς να καταγράφονται οι  συγκεκριμένες ποσότητες), με αποτέλεσμα να μην παραμένει διαθέσιμο βρώσιμο φαγητό στο τέλος της μέρας.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αναφέρει ότι παραχωρούν ποσότητες τροφίμων σε διάφορα ιδρύματα αλλά και πάλι δεν διατηρούν δεδομένα για τις ποσότητες που δωρίζονται.

Ακόμη, κάποιες από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις παρουσίασαν ενδεικτικά τις ποσότητες που διέθεσαν για κοινωφελείς σκοπούς.

Συνολικά για το 2020 παραχωρήθηκαν 4602 κιλά και το 2021 παραχωρήθηκαν 4075 κιλά βρώσιμου φαγητού, ενώ για το έτος 2022 δεν κατατέθηκαν οποιαδήποτε δεδομένα από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για τις ποσότητες που παραχωρήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς.

Εισηγήσεις για μείωση σπατάλης τροφίμων

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας, προτείνονται κάποιες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων και τη μείωση της σπατάλης.

Μία εισήγηση είναι ότι θα μπορούσε να γίνεται σύγκριση των ποσοτήτων αποβλήτων τροφίμων με τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετήθηκαν/πωλήσεις π.χ. για εστιατόρια, αρτοποιεία, καφεστιατόρια για τα εξεταζόμενα έτη, σύγκριση ποσοτήτων αποβλήτων τροφίμων ανά διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία κλπ.

Επιπρόσθετα, η επανάληψη της συγκεκριμένης έρευνας στα επόμενα χρόνια και σε περισσότερο αριθμό επιχειρήσεων, θα επιφέρει πιο αντιπροσωπευτικά δεδομένα αφού αναμένεται να σταθεροποιηθεί ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του τομέα εστίασης, φιλοξενίας και τροφοδοσίας τροφίμων (ο οποίος δε θα επηρεάζεται από την πανδημία) και το δείγμα των επιχειρήσεων θα είναι μεγαλύτερο.

Της Ουρανίας Στυλιανού