You are here

Οι προκλήσεις της οικονομίας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας

31/03/2023 19:23

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας εξετάστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργάνωσε ο Ροταριανός ‘Όμιλος Λευκωσίας – Λευκοθέα με ομιλητές τους Γιώργο Θεοχαρίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Τάκη Κληρίδη, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) και Μιχάλη Περσιάνη, πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Σόλων Τριανταφυλλίδης» στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου και τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ, Γιώργος Γεωργίου, ανταποκριτής του Bloomberg στην Κύπρο και συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και Γιάννης Σεϊτανίδης, αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πολίτης». Στη συζήτηση τονίστηκε η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που έχει δείξει η κυπριακή οικονομία μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με τις προοπτικές ωστόσο να επηρεάζονται επηρεάζονται  από πολλές αβεβαιότητες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης, ανέφερε ότι τομέας των επενδυτικών υπηρεσιών συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή άνοδο παρά τις προκλήσεις, συνεπεία κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Όπως είπε, στο τέλος του 2022 ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων ανήλθε στις 837 από 806 το 2021, καταγράφοντας άνοδο 3,85%, ενώ βρίσκονται υπό διαδικασία εξέτασης για αδειοδότηση περίπου 100 νέες αιτήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τα κρυπτοστοιχεία εξήγησε το υφιστάμενο πλαίσιο εποπτείας επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η οδηγία MICA (Markets in Crypto Assets) βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έγκρισή της από την ΕΕ και αναμένεται να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους επενδυτές.

Ο πρόεδρος του ΣΟΑΚ, Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι τα κυριότερα προβλήματα της οικονομίας, όχι μόνο της Κύπρου αλλά παγκοσμίως είναι ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων και πως αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Κληρίδης εκτίμησε ότι για κάποιο ακόμα χρονικό διάστημα η οικονομία και οι καταναλωτές θα ταλαιπωρηθούν από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που βιώνουμε. Ο πληθωρισμός του 2022 έφτασε το 7,7%, χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά σχετικά πολύ ψηλός.

«Η αρχική πρόβλεψη για περιορισμό του στο 3-3,5% το 2023 φαίνεται ήδη από τους πρώτους μήνες του 2023, να είναι υπερβολικά αισιόδοξη», προσέθεσε.

Ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις το ΣΟΑΚ ολοκλήρωσε το 2022 τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για την οικονομία της Κύπρου - το Όραμα 2035.

«Οι προτάσεις που καταγράφονται στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική σε συνδυασμό και με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας θα βοηθήσουν σημαντικά τόσο με την άντληση των απαιτούμενων κονδυλίων, όσο και με νέες επενδύσεις στο να ανταπεξέλθουμε όσο το δυνατό πιο ανώδυνα στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης, σχολιάζοντας την πρόσφατη αναταραχή στο διεθνή τραπεζικό τομέα ανέφερε ότι οι τράπεζες που βρέθηκαν στο επίκεντρο έκαναν σοβαρά λάθη στη διαχείριση του ρίσκου στους ισολογισμού τους. Οι κυπριακές τράπεζες, σήμερα, είναι σε σαφώς καλύτερη θέση και δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθεί υψηλότερα από τις προβλέψεις, προς το 4%, με τη ζήτηση να διατηρεί την πίεση στις τιμές, ειδικά στις υπηρεσίες. Τάχθηκε ενάντια στη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην απόδοση της ΑΤΑ, καθώς τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.